În calitate de partener, în România, al Programului Climate KIC, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu parteneri Climate KIC din Italia și Spania, derulează un proiect pilot de economie circulară, care va cuprinde workshop-uri și cursuri la Timișoara, cu implicarea tuturor celor interesați de pe plan local.
Proiectul a început în luna decembrie 2018 și are o durată de 3 luni.
Workshopul pilot de formare în domeniul economiei circulare este destinat întreprinderilor din sectorul automotive și industria electronică din România.
Evenimentul are loc timp de trei zile în 11-12 și 22 februarie 2019, la sediul CCIA Timiș din Piața Victoriei nr.3.
Cursurile vor fi susținute de experți și specialiști locali și străini și se desfășoară în limba engleză.
Scopul formării este de a sprijini companiile și organizațiile să înțeleagă principiile care stau la baza economiei circulare și, mai important, să învețe să furnizeze servicii și activități utilizând metodele economiei circulare. Acest lucru le va ajuta să devină mai eficiente, să își reducă costurile, să aducă plusvaloare și să reducă impactul asupra mediului.
Formarea are rolul de a schimba modul de operare al oamenilor, făcându-i mai conștienți de utilizarea resurselor, de generarea deșeurilor, de consumul de energie și de crearea de planuri de acțiune circulare.
Atelierele de lucru se adresează în special celor ce în companiile lor dețin funcții de așa natură încât să poată produce schimbarea de mentalitate și să aducă plus-valoare, prin aplicarea principiilor economiei circulare, de exemplu (dar nu limitat la): ingineri de proces, ofițeri de mediu, proiectanți de produse, responsabili de inovare, manageri de afaceri.
Una din firmele locale ce deja aplică unele elemente de economie circulară de la noi din județ este binecunoscuta Aquatim. Deoarece lucrează cu una din cele mai prețioase materii prime, fără de care este greu de închipuit o economie sănătoasă, apa, trebuie să se gândească la o redare a acesteia, naturii, la fel cum a fost înainte de folosire.
Dar aplicarea unora sau a cât mai multor principii ale unei economii circulare este la latitudinea companiilor. Cele ce au capital străin deja le aplică. Este vorba de a maximiza eforturile pentru a face produse care și după încetarea ciclului normal de viață să poată fi folosite. Adică o reciclare cât mai facilă și o folosire cât mai judicioasă a resurselor naturale ce nu sunt nelimitate. Chiar produsul în sine devine după oarecare timp la rândul său materie primă.
Mai simplu spus, nici o firmă nu trăiește închisă într-o capsulă ermetică, ci toate ar trebui să colaboreze sau măcar să se gândească serios la viitor.
Climate KIC este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbărilor climatice, format din companii dinamice, instituții academice de renume și sectorul public. Climate KIC este una dintre Comunitătile Cunoașterii și Inovării (KIC) creată în 2010 de către Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene a cărui misiune este de a crea creștere durabilă. Este vorba despre integrarea educației, antreprenoriatului și inovației având că rezultat transformarea creativă a ideilor în produse sau servicii viabile din punct de vedere economic și care să atenueze schimbările climatice.