Provocările administrative și de securitate ale votului electronic, explicate de senatorul USR de Timiș, Nicu Fălcoi Video

239

Una din cauzele prezenței destul de slabe la urne cu ocazia diverselor scrutine ce au loc la noi în țară este, în mod sigur, și lipsa unor forme alternative de vot. În alte părți se folosește destul de frecvent votul prin corespondență, la distanță sau chiar cel electronic.

Unele țări au acest sistem implementat și funcționează cu unele avantaje. Dar există și situația unde a fost suspendat acest mod de a vota tocmai pentru unele breșe ce pot apărea în sistemul de siguranță.

Între 10 și 31 ianuarie a avut loc un sondaj de opinie, realizat de IMAS, unde cetățenii au răspuns la trei întrebări legate de această temă.

La prima întrebare ce se referea la a vota sau nu prin metode electronice, în mod surprinzător, peste 70 la sută din cei ce au răspuns s-au arătat favorabili acestei metode moderne. Este semnificativ în condițiile în care la noi se înregistrează o medie de circa 48 de procente, prezența la scrutinuri.

Dar la fel de adevărat este că multă lume a spus că nu prea are încredere în votul electronic.

Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi a moderat ieri (joi) conferința internațională intitulată ”Provocările administrative și de securitate ale votului electronic”, organizată la București de Uniunea Salvați România.

Conferința, în cadrul căreia au fost dezbătute modele de implementare efectivă și asigurare a siguranței votului electronic, i-a avut printre participanți pe prof. dr. Robert Krimmer – Universitatea Tehnologică din Tallinn, Estonia (via Skype), Rumiana Decheva – Președinte Asociația Europeană pentru Drepturile Omului, Bulgaria, Mike Summers – Program Manager pentru votul online, Smartmatic, Onno van Dommelen – Vicepreședinte Relații Strategice, Scytl, Sorin Pavel – Analist sisteme de vot electronic, Laura Jurcuț – Șef direcție, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Gabriel Saucă – Director General, Autoritatea Electorală Permanentă, Ștefania Simion – consilier juridic, Grupul Parlamentar USR Senat, precum și pe Florina Presadă (senator USR), Radu Mihail (senator USR) și Tudor Benga (deputat USR).

Conferința și-a propus să aducă în discuție și să analizeze diverse modele de implementare și asigurare a siguranței votului electronic care sunt deja funcționale în alte țări.

Dezbaterea premerge depunerea proiectului de lege privind votul electronic, proiect elaborat în cadrul departamentului de reformă electorală al USR de o echipă condusă de senatorul USR de Timiș, Nicu Fălcoi.

Cred cu tărie că succesul unui sistem de vot este legat esențial de încrederea pe care cetățenii o au în acel sistem de vot. Iar ca să putem avea succes în implementarea reală a votului electronic trebuie să avem o discuție serioasă în societate despre siguranța sistemelor de vot electronic. Neîncrederea vine de cele mai multe ori din lipsa de cunoaștere a sistemelor actuale de vot electronic. Ceea ce ne dorim noi, inițiatorii acestui proiect, este să convingem societatea românească că tehnologia este pregătită să livreze un sistem de vot sigur”, a declarat senatorul USR de Timiș, Nicu Fălcoi.

Potrivit rezultatelor unui sondaj comandat recent de USR, la întrebarea ”Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanță, dumneavoastră ați merge la vot?”, 71% din respondenți au afirmat că DA, ar participa la vot. De asemenea, la întrebarea ”Sunteți de acord cu introducerea votului electronic la distanță în România?”, 57,1% din respondenți au declarat că își doresc introducerea unui sistem de vot electronic la distanță.

„Prin proiectul de lege privind votul electronic la distanță pe care îl vom depune ne propunem să venim cu soluții concrete pentru o problemă reală cu care România se confruntă: scăderea constantă în ultimele decenii a prezenței la vot, la toate tipurile de alegeri. Drept urmare, creșterea prezenței la vot, inclusiv facilitarea participării la vot a românilor stabiliți în diaspora, a celor care își desfășoară activitatea în zone și condiții greu accesibile (este cazul celor care lucrează pe platforme marine, ca să vă ofer un exemplu), de unde deplasarea până la o secție de votare este dificilă sau chiar imposibilă ori a persoanelor cu dizabilități (cum e cazul nevăzătorilor sau al persoanelor cu
probleme locomotorii grave) sunt unele dintre cele mai importante obiective pe care ni le propunem”, a mai declarat senatorul USR, Nicu Fălcoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.