Un reputat medic timișorean trage semnalul de alarmă! Gripa în actualitate. Suntem în pragul epidemiei?

767
Conf.univ.Dr. Emilian Damian Popovici de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara trage un semnal de alarmă în ceea ce privește gripa care a făcut numeroase victime în România, numind-o ”ucigașul tăcut”.
Vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, dr. Emilian Damian Popovici explică în amănunt care sunt cele mai afectate segmente de populație din perspectiva infecției cu virusurile gripale.

Iată ce spune Conf.univ.Dr. Emilian Damian Popovici despre virusul gripal:

„Gripa este denumită de unii autori și “ucigașul ascuns” pentru că deși nu apare decât arareori trecută pe certificatele de deces, pe lângă complicațiile pe care le generează, este cauza decompensării a numeroase cazuri de boli cronice în special cardiovasculare sau respiratorii care datorită acestui fapt duc la moartea bolnavilor. De fapt cele mai afectate segmente de populație din perspectiva infecției cu virusurile gripale sunt bolnavii cronici, copiii care sunt și cei mai eficienți vectori transmițători ai gripei și persoanele aparținând vârstei a treia. Este de la sine înțeles că aceste segmente populaționale se constituie pe cale de consecință și ca prioritare pentru vaccinare.
Imunizarea activă ( vaccinarea) antigripală se recomandă a fi făcută în lunile septembrie și octombrie pentru a se obține protecția post vaccinală în sezonul rece când circulația virusurilor gripale devine mai intensă. Practic între momentul administrării vaccinului și cel al apariției protecției post vaccinale este necesar un interval de timp de 2-3 săptămâni, astfel încât vaccinul poate fi util și atunci când este administrat după declanșarea epidemiei cu condiția ca persoana vaccinată să nu se întâlnească cu virusul gripal in primele 2 săptămâni după administrarea vaccinului. De asemenea este de menționat faptul că această vaccinare previne gripa dar nu previne virozele respiratorii sau simplele “răceli”.
Deci este util să ne vaccinăm și după ce a apărut o intensificare a circulației virusurilor gripale în populație cu condiția de a evita in următoarele două săptămâni contactul cu persoanele bolnave prin evitarea in primul rând pe cât posibil a aglomerărilor umane .
Pentru a se declara o epidemie de gripă este necesar ca timp de 3 săptămâni numărul cazurilor de boală apărute să depășească numărul de cazuri estimate și așteptate pentru acea perioadă a anului.
In momentul de față ne aflăm in situația in care a doua săptămână îndeplinește această condiție astfel încât este posibil ca în intervalul de timp următor să fie declarată epidemia de gripă.
În această situație se recomandă continuarea vaccinării populației (cu prioritate pentru grupele populaționale cu risc crescut), evitarea pe cât posibil a aglomerărilor umane, evitarea consumului de toxice ( alcool, tutun, etc.), respectarea normelor de igienă a mîinilor, protecția mecanică a tusei și a strănutului, autoizolarea in cazul apariției simptomelor gripale, evitarea expunerii prelungite la frig și a oboselii excesive, se recomandă de asemenea consumul de fructe și legume de preferință neprelucrate termic, precum și un program de viață ordonat cu respectarea orelor de somn.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.