Se caută oameni cu idei de afaceri îndrăznețe pentru a primi bani Video

793

În una din primele întâlniri de lucru ale Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș din acest an au fost prezentate, pe scurt, dar cu multe date atent selecționate, unele din cele mai de succes acțiuni ale Departamentului Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță (DPDFC)

Au fost aduse în discuție forme de a accesa fonduri bănești de cei ce au idei, dar lipsă de bani. Chiar și fără un leu se pot porni afaceri serioase cu rezultate imediate. Pe piață există o multitudine de forme de finanțare. Dar acestea se adresează firmelor mari și cu experiență în gestionarea noianului de acte necesare pentru un proiect corect întocmit. Iar faptul că solicitantul trebuie să contribuie la rândul său cu o cotă din totalul sumei nu este de natură să încurajeze pe cei aflați la primele încercări de lansare în afaceri.

Camera de Comerț are soluții și pentru acești „începători”.

Există astfel de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și fonduri naționale alocate de la bugetul de stat.

Din partea instituției camerale au explicat și dat sfaturi tinerilor antreprenori în lansare:

  • Constantin Negroiu din conducerea CCIAT
  • Octavian Culda, director al DPDFC
  • Daiana BUZATU, manager proiect SIA VEST
  • Cristina BĂDULESCU, Coordonator CLIMATE KIC

De față au fost și beneficiarii acestor proiecte ce au vorbit despre experiența lor din contactul cu coordonatorii programului SIA VEST:

– Simona Buttara ce a demarat un plan de afaceri privind înființarea unei școli de meserii. Acesta este o necesitate stringentă pe piața timișană ce duce lipsă de personal calificat în unele meserii deficitare. Totul a pornit de la croitoria pe care o conduce din anul 2006 ce se lovea permanent de lipsa unor lucrători calificați în domeniul confecțiilor.

– Sebastian Mihăicuță a gândit unplan de afaceri privind înființarea unui restaurant cu un specific mai deosebit. Nu este doar o modă ci chiar o necesitate a unei alimentații sănătoase pentru cei ce preferă sau sunt nevoiți din motive medicale de a consuma alimente din gama celor preponderent vegetale. Și acestea pot fi deosebit de gustoase și hrănitoare.

Programul SIA VEST asigură suport pentru inițiative antreprenoriale ce sunt urmărite pas cu pas până la implementarea acestora cu succes. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional pentru Capital Uman iar parteneri CCIA Timiş (coordonator de proiect) sunt S.C. GAPA S.R.L – partener.

Obiectiv principal a acestui program, așa cum a fost prezentat de managera acestuia, este stimularea ocupării și creșterea numărului de locuri de muncă prin furnizarea de cursuri de competente antreprenoriale pentru 360 de persoane, stagii de practică pentru 44 de persoane în vederea dezvoltării resursei umane. Mai sunt și activități de mentorat pentru 44 de persoane, crearea și sprijinirea în vederea dezvoltării a 44 de noi afaceri în regiunea vest care vor genera 88 de locuri de muncă.

Grup țintă este cel al persoanelor care intenționează să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban și au domiciliul în acestă regiune de vest.

Acțiunile și rezultate lor pe anul ce s-a încheiat: (2018) sunt în mod sintetic cam următoarele:

  • 16 serii de cursuri gratuite de antreprenoriat, cu participarea a 340 persoane din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara;
  • 380 persoane din județele Regiunii Vest înscrise în grupul țintă;
  • 49 planuri de afaceri depuse în cadrul concursului organizat de CCIA Timiș în perioada 08-29.11.2018;
  • 25 planuri de afaceri selectate pentru finanțare de către CCIA Timiș;
  • 25 stagii de practică pentru candidații care au planuri de afaceri selectate spre finanțare.

Iar pentru anul ce tocmai a început (2019) se preconizează o serie de acțiuni din care cele mai importante s-ar circumscrie în următoarele date:

  • Înființare și finanțare a 25 start-up-uri;
  • Servicii de mentorat / monitorizare pentru cele 25 start-up-uri. Pentru cei ce cred că au idei de afaceri pot apela la informații suplimentare la tel. 0256 490 771, e-mail: dbuzatu@cciat.ro , Daiana BUZATU – manager proiect.

Un alt program de la care se așteaptă rezultate pozitive în scurt timp va fi și cel numit START SMART ce dorește stimularea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor din Regiunea Vest. Finanțarea de asemenea va fi asigurat prin programul operațional pentru Capital Uman.

Partenerii ce se aliază la acesta vor fi: Universitatea de Vest Timișoara – coordonator de proiect, CCIA Timiș – partener.

Obiectiv principal este crearea și dezvoltarea a 36 de afaceri cu potențial ridicat în materie de autosustenabilitate și dezvoltare, în cele 4 județe din aria de acoperire, din care minim 2 în fiecare județ, asigurând pe această cale ocuparea antreprenorilor și crearea de locuri de muncă pentru populația locală.

Grupul țintă este destul de larg. 300 de persoane care intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban și au reședința în Regiunea Vest.

În anul 2018 s-au obținut următoarele rezultate:

  • Peste 300 persoane au beneficiat de sprijin în formare profesională și au urmat cursuri teoretice și practice în domeniul antreprenoriatului pe temele:

Conceptul de antreprenoriat. Planul de afaceri în sprijinul antreprenorului;
Tehnici de negociere în antreprenoriat și afaceri;
Managementul și marketingul unei afaceri;
Previziuni financiare;
Dezvoltare durabilă;

– Peste 300 persoane din Regiunea Vest, din care minim 20 cu reședința sau domiciliul în fiecare județ al Regiunii Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) înregistrate în grupul țintă ;

-36 de planuri de afaceri selectate care vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil.

Iar pentru 2019 se așteaptă rezultate ca:

-consiliere, consultanță și mentorat pentru 36 start-upuri;

-furnizare de servicii integrate prin sesiuni individuale și focus grupuri pentru cei 36 beneficiari.

Informații suplimentare la tel. 0372185230, e-mail: cculda@cciat.ro , Cătălina CULDA, coordonator activități partener.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.