Membrii Asociaţei Wild Caraş-Severin au publicat, pe pagina de lor de Facebook, un filmuleţ cu un animal despre care se ştie că a apărut în ultimii ani în vestul ţării, însă s-a lăsat destul de rar văzut.
Şacalul este un mamifer carnivor care se aseamănă cu lupul, însă are botul mai ascuţit şi este mai mic. Specialiştii spun că în România, şacalul a fost semnalat doar în anumite regiuni. Cel mai des a fost văzut în Banat, Oltenia şi în Dobrogea. Originar din India, şacalul ar fi ajuns în Europa prin Iran şi Turcia, după care a pătruns în zona Grecia, Bulgaria de unde a ajuns şi la noi. Şacalul este considerat un animal extrem de dăunător. Atacă în haită şi face ravagii în rândul altor specii de animale sau păsări.
“O specie despre care se vorbeşte mult in ultima vreme, o specie despre care părerile sunt împărţite. Există foarte puţine imagini şi filmări cu şacalul auriu în vestul tarii, aşa că pentru noi e un mică victorie. Şacalul auriu şi-a făcut apariţia în ultimii ani în vestul ţării, unde s-a instalat conforabil, iar populaţia a crescut constant în ultimii ani. În judeţele Caraş-Severin şi Timiş vorbim deja de o specie cu <>, fiind semnalate haite de şacali care vânează aici”, arată cei de la Wild Caraş-Severin.
Şacal auriu (Canis aureus moreoticus)
O specie despre care se vorbeste mult in ultima vreme, o specie despre care parerile sunt impartite. Exista foarte putine imagini si filmari cu sacalul auriu in vestul tarii, asa ca pentru noi e un mica victorie. Desi este privit ca un venetic, ca o spcie invaziva, sacalul se intoarce practic in vestul tarii, zona in care a mai fost prezent, dar a fost vanat pana la exterminare.
Şacalul auriu şi-a făcut apariţia în ultimii ani în vestul ţării, unde s-a instalat conforabil, iar populaţia a crescut constant în ultimii ani. În judeţele Caraş-Severin şi Timiş vorbim deja de o specie cu „state”, fiind semnalate haite de şacali care vânează aici.
(C) Asociaţia Wild Caraş-Severin
Publicată de Asociația Wild Caraș-Severin pe Luni, 14 ianuarie 2019
sursa – adevarul.ro