Oamenii de afaceri din regiunea de vest a României și-ar dori un sistem de educație mai performant. Asta, potrivit unei recente cercetări în rândul antreprenorilor din această zonă, cercetare realizată în județele Timiș, Arad și Bihor de platforma de business networking Business Days, organizatorul evenimentelor cu același nume.
În privința provocărilor întâmpinate de afacerile din vestul țării, în percepția celor chestionați – antrepenori, manageri de top, manageri și profesioniști (experți și consultanți) – acestea țin în primul rând de fiscalitate, de birocrație și corupție, după cum arată sondajul Business Days, realizat ca parte a unei cercetări de identificare a nevoilor antrepenorilor din această regiune. Aceasta s-a derulat pe un eșantion de 270 de antrepenori, top manageri, manageri și profesioniști (experți) selectați din trei județe puternic dezvoltate economic din regiunea de vest a României: Timiș, Arad și Bihor.
Inițiativa vine în anticiparea Timișoara Business Days, eveniment tradițional de business networking care va reuni în orașul de pe Bega, în perioada 6-7 aprilie 2016, peste 1.000 de oameni de afaceri din Timișoara, întreaga regiune de vest și zona transfrontalieră limitrofă granițelor cu Serbia și Ungaria.
Din lista celor 22 de probleme cu care se confruntă mediul de business au mai fost nominalizate dificultatea de a agăsi și angaja personal calificat și lipsa de pregătire a candidaților. O surpriză relativă a fost scorul sub medie înregistrat de costurile cu forța de muncă, una dintre dificultățile cel mai adesea menționate în ultimii ani de oamenii de afaceri.
Costurile cu personalul (care în România înseamnă mai ales taxe și impozite pe salarii și pe celelalte beneficii materiale acordate angajaților) au avut în medie un scor mai mic decât indicatori precum ”lipsa unei educații informale de calitate”, ”Lipsa unei culturi antreprenoriale sănătoase” și ”lipsa unei educații de business de calitate”. Faptul reflectă, pe de o parte, evoluția economică pozitivă a regiunii de vest, dar și decalajul din ce în ce mai accentuat dintre oferta sistemului de educație și cererea de pe piața muncii, dispariție resimțită acut de antreprenori.
Cu privire la ceea ce îi interesează atunci când intră în contact cu alți antreprenori, cei mai mulți oamenilor de afaceri din vestul României sunt interesați să-și lărgească orizontul de idei, precum și rețelele de clienți și mparteneri de business, arată sondajul.
În topul intereselor exprimate de antreprenori au mai fost menționate, după posibilitatea de a schimba idei, de a găsi noi clienți și parteneri, posibilitatea de a afla noutăți, ocazia de a întâlni personalități sau oameni cu un nivel înalt de decizie, lărgirea sferei de cunoștințe, actualizarea și dezvoltarea rețelei de contacte, , informarea în legătură cu ultimele tendințe în industrie, dar și ocazia de a întâlni antreprenori din același domeniu, precum persoane cu interese comune.
Timișoara Business Days va avea loc la Hotel Senator și Rxpo Vest Timișoara și va aduce laolaltă antreprenori, manageri din eșalonul superior și secund din industria auto, IT, servicii, retail, instituții financiar-bancare, din alte industrii precum construcții, transporturi, energie, industria lemnului, textilă, agricultură, alimentară, din sectorul medical, stomatologie și farmacie. Pentru mai multe detalii accesați: http://www.businessdays.ro/Homepage. La eveniment vor fi de asemenea prezenți 100 de speakeri de top, iar participanții vor avea ocaziade a asista la 42 de manifestăriadaptate nevoilor și provocărilor cu care se confruntă antreprenoii astăzi.
Se mai pot face înscrieri până la data de 5 aprilie, ora 15,00, în limita locurilor disponibile, accesând: http://www.businessdays.ro/Evenimente/Timisoara-2016/Inscriere.