Cu 29 de ani în urmă totul era tensionat. Situația din întreaga țară era la limita exploziei sociale. Se aștepta să se întâmple ceva. Dar nu se putea ști unde va izbucni ceva serios.
A vent ziua de 15 decembrie și Timișoara avea să fie locul unde oamenii au ieșit în stradă.
De mulți ani, Asociația Altar, ce îi reunește pe cei ce au fost întemnițați în acele zile pentru îndrăzneala lor, amintește lumii că de aici a pornit avalanșa. În amintirea acelor zile se organizează Marșul Libertății.
Revoluționarii s-au adunat pe treptele Catedralei Mitropolitane și au aprins aprins candele roșii ca sângele celor căzuți. Este un gest de respect repetat din an în an dar niciodată nu va umple golul lăsat de cei plecați.
Coloana de revolutionari dar și de timișoreni simpli ce nu vor să uite, au pornit în Marșul Libertății, pe traseul Piața Maria – Piața Victoriei, cu steaguri tricolore cu binecunoscuta gaură din mijloc, flori, pancarte și lumânări. Nu a contat zăpada abundentă ce cădea din cer în totală contradicția cu zilele călduroase de acum 29 de ani. Parcă și natura voia să aducă un strop de curățenie care să acopere tot ce nu a mers bine după Revoluția Timișorenilor.
În 15 decembrie 1989, în Piața Maria din Timișoara au început să se strângă oameni solidari cu Laszlo Tokes, pastorul care urma să fie evacuat din clădirea Bisericii Reformate, acolo unde era și locuința sa. Enoriașii au considerat că măsura este nedreaptă, așa că au început, inițial în șoaptă, apoi tot mai tare, să strige „Libertate!”. Laszlo Tokes fusese acuzat de spionaj și trădare, după ce a dat un interviu critic la adresa lui Nicolae Ceaușescu, pentru o televiziune din Ungaria. Așa că regimul a decis să îl evacueze din biserica în care slujea. Solidari cu el, enoriașii s-au strâns în 15 decembrie 1989, în jurul orei 16, în fața casei pastorului care era arestat la domiciliu la parohia reformată din Piața Maria. Întâi câțiva, apoi tot mai mulți s-au adunat acolo. Lucrurile au rămas pașnice până spre seară, dar au luat amploare în 16 decembrie.
Sute de oameni s-au solidarizat și au ieșit în stradă. Erau primele ore ale Revoluției de la Timișoara…