Poate prea puțină lume știe, dar la noi în Timișoara există o bucată din planeta Marte. Ei bine, poate nu e chiar de pe planeta Marte, dar încearcă să fie replica destul de fidelă a terenului de acolo, de la milioane de kilometri depărtare. Cei mai entuziaști tineri constructori de vehicule marțiene, dacă nu pot ajunge acolo să le testeze, pot să o facă pe mica pistă de încercări din curtea fostei uzine de apă Industrială.
Dacă tot nu mai e nevoie de o astfel de apă, acolo conducerea Aquatim a transformat de câțiva ani locul într-un mare laborator de învățare și experimentare pentru elevi.
În general, la centrul experimental Aquapic este o liniște asemănătoare ca ceas de pe îndepărtata planetă roșie. Dar azi a fost altfel. Totul vuia de glas de tineri și de îndemnuri ca pe stadion. Toți își încurajau vehiculele intrate în concurs.
Toți tinerii și timișorenii curioși au fost invitați să participe, măcar în calitate de spectatori, la un eveniment inedit. Nu e de colo să cunoști niște viitori concurenți marțieni. Acesta a fost găzduit săptămâna aceasta de Centrul experimental pentru copii Aquapic – „Competiția Națională de Rovere Exo-RO 2018”.
Evenimentul a fost organizat de Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială (ESERO România), în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, Asociația Banat IT, Aquatim, Fundația Aquademica și Asociația Urban Survey.
Competiția a avut loc vineri, de sfântul Andrei, la Centrul Aquapic (fosta Uzină de apă industrială), de pe str. Mistral nr. 1. Asistența numeroasă formată din prieteni, profesori, părinți ori bunici, a trăit alături de concurenți emoțiile concursului. Ce poate fi mai palpitant decât evoluția teleghidată a unui rover pe teren accidentat, chiar dacă cei mai mulți acum au văzut prima dat așa ceva!
Exo-RO este la a treia ediție și are loc pentru prima oară în Timișoara. Cei peste 40 de elevi de liceu, calificați în concurs au avut de îndeplinit câteva misiuni ce simulează un scenariu de explorare planetară. Ei trebuie să demonstreze capacitatea de a controla de la distanță roverele, vehiculele-roboți construite de ei, prin parcurgerea traseului stabilit de organizatori. Probele de concurs s-au desfășurat în fostul bazin de decantare al uzinei de apă. Nivelul apei în zona de concurs a atins periculoasa adâncime cuprinsă între 5 și 10 cm, ceea ce este destul de mult, dacă se ţine cont că aceste roverele au dimensiuni limitate (masa maximă 2,5 kg, dimensiuni lineare 40x30x20 cm).
În cadrul evenimentului, accesul publicului a fost permis în grupuri când concurenții, împreună cu echipa ROSA/ESERO au prezentat roboții, manevrarea și construirea lor.
Echipa Aquapic s-a ocupat cu cei mai mici, pe care i-a atras în joc, în explorare și cunoașterea fostei Uzine de Apă Industrială.
Centrul experimental pentru copii Aquapic a fost realizat în anul 2017 de Aquatim, Fundația Aquademica și Asociația Urban Survey, cu sprijinul ING Bank România, numărându-se printre proiectele câștigătoare ale competiției Urbaniada. Aquapic promovează educația informală, prin joc și experiment, și este destinat grupurilor de elevi, însoțiți de cadre didactice.
De fapt, este un adevărat centru de învățământ, dar și de joacă.