Medicul ginecolog Smărăndița Cotarcea și-a vărsat năduful pe Facebook. Situația din sistemul sanitar românesc e sub orice critică, dar nimeni nu pare să caute o rezolvare.
„Mă întreabă Facebook ce gândesc! Nu cred că vrea să știe și totuși îi spun că poate are o soluție. Paciență 32 ani, cu cancer de col, stadiul III b, cu hemoragie, internată prin Oncologie. Fără tratament citostatic sau radioterapeutic, că nu se recomandă. Ginecologia nu are ce să facă, chirurgia nu răspunde, un singur radiolog din oraș poate încerca o embolizare abia luni.
Transferul din spital de rangul 4 la 2 pare imposibil. Și dacă se transferă, vin libere naționale. Vă spun sigur că nu salariul motivează un medic. Nimic nu îl motivează când toate problemele de serviciu se rezolvă pe cunoștiințe personale. Vor mai pleca, madam Pintea (ministrul Sănătății – n.r.), cu sau fără restricțiile tale.
Pentru că aici ești neputincios și nimic nu merge de la sine. Orice act medical e o luptă cu un sistem răsuflat pe care constat că nu vrea nimeni să îl schimbe. De aceea, oamenii schimbă sistemul cu al altor țări . E mai simplu, după ani de luptă ineficientă. Repet: 32 ani, părinte unic, prin decesul soțului în urmă cu 4 ani, 2 copii de 11 și 13 ani”
Acest mesaj dramatic a fost postat pe Facebook de doctorul ginecolog Smărăndița Cotarcea, din Craiova. Din același oraș, unde recent a izbucnit un scandal pentru că medicul șef al Secției de Cardiologie din Spitalul Județean, unul dintre puținii specialiști din oraș, a avut telefonul închis deși era nevoie de el după ce actorul Florin Busuioc a suferit un infarct. Până la urmă, din echipa care l-a operat pe actor s-a aflat un rezident care urma să devină șomer.
„Sângerează ca porcu’ în saloane”
Newsweek România a căutat-o pe Smărăndița Cotarcea pentru a afla ce s-a întâmplat cu pacienta de 32 de ani. Din relatarea acesteia, reies aceleași probleme ca și în cazul lui Florin Busuioc. „Numărul medicilor care pot să facă intervenția de embolizare (procedură prin care se blochează o arteră ce alimentează cu sânge celulele canceroase- n.r.) este extrem de limitat. La fel ca numărul medicilor care, în Craiova, pot să facă intervenția de care a a avut nevoie domnul Busuioc.
Acum urmează trei zile libere în care o femeie la 32 de ani, părinte unic, sângerează ca porcu’ în saloane și trebuie făcută această embolizare. Pe de altă parte nu poți să îi obligi pe cei doi medici să lucreze pe un om, când unul, când altul, corect și asta. Dar poți face transferuri, de la spital de rang jos la spital de grad superior, că de la județeanul din Craiova se poate la Universitarul din București, dar toată lumea dă din umeri.
Asta m-a enervat înfiorător. Are 32 de ani și doi copii, nu o întreține nimeni. Și sângera, nu avea cine să îi facă intervenția. A durat 4 ore până să vină o salvare. Până la urmă s-a transferat de la secția de Oncologie prin 112, adică sunând ca orice alt om, ca și cum ar fi fost acasă. Salvarea spitalului nu a fost disponibilă”, a explicat ginecologul situația dramatică prin care trece mama singură a doi copii înt-un spital din România.
Smărăndița Cotarcea a arătat că medicii de la Spitalul Județean din Craiova au vrut să îi aplice o operațiune rudimentară, hemostază, pentru oprirea hemoragiei, care se făcea în urmă cu trei decenii. „Ea are nevoie să i se facă embolizarea, iar medicii care fac asta sunt doar doi în Craiova. Cu unul s-a vorbit și plecase din oraș când pacienta nici nu ajunsese la spital. Dar dacă era nepoata unui om de la conducere sau o fată sau nevastă de baron, imediat venea elicopterul și o ducea la municipal la București.
„Eu ce să fac?”
Smărădința Cotarcea explică faptul că medicul e singurul care poate decide transferul, iar medicul oncolog care o supraveghea a încercat să o transfere la București, dar dacă toți colegii său au din umeri. „Spun «eu ce să-i fac?». Păi cum adică, chiar nu e nimeni care să îi facă unei femei la 32 de ani. Dacă la o femeie tânără nu ai ce să îi faci, la una de 60 de ani ce să mai zici?
Suntem un popor de oameni morți, pe picioare. Acum, pacienta se află la Spitalul Județean Craiova, la secția de ginecologie. Se încearcă contactarea celui de-al doilea doctor care ar putea să facă embolizarea, într-una din zilele. Colegul meu de la ginecologie a încercat să o ducă la spitalul Universitar de la București, unde sunt specialiști”, a relatat Smărăndița Cotarcea.
Dar nu a reușit.
Tot cu cunoștințe, tot cu pile
Smărăndița Cotarcea afirmă că în zilele libere, sistemul medical funcționează încă și mai greu. „Tot cu telefoane prin cunoștiințe, tot cu pile. Mai dai și tu un telefon «băi, nu știi vreun număr prin București, să sun și eu că poate mi-o primesc pe pacienta asta», ca și când mi-o primesc pe mama de acasă. (..) Toată lumea te ia ca pe un favor personal. «Eu ce să fac?» Păi să mă ajuți să ajut și eu oamenii, că am altă treabă de făcut în gardă poate. Există sistemul personal de relații, pe prietenii, pe cunoștiințe și bă, dă-mi și mie un telefon că poate mi-o primesc pe asta.
Mulțumim mult partidului iubit pentru spitalul regional pe care l-a amânat, pentru care s-au alocat fonduri europene, dar nu cred că are nici măcar un teren pentru fundație. Nimeni nu înțelege o chestie, atunci când apare un spital nou se redistribuie medicii, dar nu apar locuri noi de muncă. Numărul de paturi și personal e același.
Doamna Pintea vrea să țină rezidenții… Păi normal că pleacă rezidenții. Poți să lucrezi 5-6 ani, dar după ce faci? Nu poți lucra la nesfârșit pentru că ești obligat să o faci.
Tot ceea ce se întâmplă în gardă, de care noi răspundem, este o apăsare cerebrală și un stres imens, pentru că totul este un sistem intern personalizat. Trebuie să ai o legătură care să te mențină. Am vrut să fac o dată un transfer cu o gravidă a cărui bebeluș era pe moarte în burtă și am refuzat să îl scot, ca să nu moară în afară, am zis că mai bine o transfer. Un domn doctor din București mi-a închis telefonul și mi-a zis că el nu se compromite să ia așa un „rahat” de caz. Mare profesor. După care am transferat-o la județeanul din Craiova și de acolo, prin alte telefoane, am reușit să o ajut”, este radiografia dură a unui sistem care de multe ori te lasă să mori, făcută de către doctorul ginecolog Smărăndința Cotarcea.
sursa – newsweek.ro