Cea mai veche biserică de lemn din Banat și povestea răchiei, prezentate în cadrul unui proiect inedit

473

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș împreună cu Primăria Comunei Pietroasa și Asociația Peisagiștilor din România AsoP, filiala teriorială Vest, organizează o serie de acțiuni menite să pună în lumină potențialul turistic al zonei Pietroasa.

Astfel, APDT Timiș derulează proiectul intitulat Tradiții și turism la Pietroasa: Povestea răchiei, un proiect care folosește tradiția prelucrării prunelor din zona amintită drept pretext pentru a aduce în atenția ghizilor, agențiilor de turism de incoming și a turiștilor, obiectivele turistice importante din satele aparținătoare Pietroasei – Cascada Șopot, cea mai veche Biserică de lemn din Banat, Crivina de Sus (1767), Cripta și povestea Măresei, Peștera Pietroasa – și pentru prezentarea potențialului de dezvoltare turistică a zonei.

În cadrul acțiunilor de promovare, Asociația Peisagiștilor din România AsoP, Filiala Teritorială Vest va organiza, vineri, 16 noiembrie, pentru 40 de elevi de la Liceul Teoretic Traian Vuia din Făget, ateliere de lucru despre Meșteșugul prelucrării lemnului și tehnicile folosite la restaurarea Bisericii Crivina de Sus și va organiza Expoziția cu tema Despre trecut și povestea lui în prezent.

Acțiunile fac parte din proiectul Patrimoniul în șantier. Premisele Centrului de Valorificare a Patrimoniului, Crivina de Sus, inițiat AsoP.

În aceeași zi, APDT Timiș organizează un drum de informare și promovare turistică a zonei pentru ghizi și agenții de turism din regiune, într-o prezentare a obiectivelor turistice și a tradițiilor locului, trecând prin casele unor producători locali, unde vor avea loc degustări de produse tradiționale.

În cadrul proiectului, APDT Timiș va realiza și un pliant de promovare a zonei Pietroasa.
Cea mai importantă miză a promovării comunei Pietroasa pentru dezvoltarea turismului în Timis o reprezintă conectarea acesteia la proiectul Mic dejun la Margina și încercarea de includere în acest demers a pensiunilor turistice care se află la mijlocul distanței dintre cele două comune apropiate. Se speră astfel ținerea turiștilor mai mult de o zi în zona amintită prin cazarea lor în locațiile din areal, contribuind astfel la susținerea sectorului privat din domeniu.

Programul acestei vizite de informare este următorul:

Tradiții și turism la Pietroasa: Povestea răchiei
Vineri, 16 noiembrie 2018

Partea I: Tradiția prelucrării lemnului la Pietroaa
Seminar final proiect Patrimoniul în șantier. Premisele Centrului de Valorificare a Patrimoniului, Crivina de Sus. Un proiect inițiat de Asociația Peisagiștilor din România-AsoP, Filiala Teritorială Vest
11,00 – Plecare 40 elevi de la Liceul Teoretic Traian Vuia Făget către Crivina de Sus
11,30 – 12,30 – Prezentare demers: Patrimoniul în șantier deschis, peis. Raluca Rusu (AsoP Vest), Căminul cultural Crivina
-Patrimoniul, la ce bun? (inițiative în microregiunea Făgetului), etnolog Nicoleta Mușat
-Soluții : Mic dejun la Margina, Delia Barbu, director executiv APDT
-Strategia de dezvoltare a turismului local, Șimoc Ioan, primar comuna Pietroasa
Discuții libere
12.30 – Vernisaj Expoziție Despre trecut și povestea lui în prezent, Căminul cultural Crivina
13,00 -15,00 Ateliere
13.00 – 14,00 – Meșteșuguri folosite în restaurarea bisericii de lemn de la Crivina de Sus,arhitect Diana Belci, arhitect Vladimir Obradovici, Biserica de lemn
Atelier de povestiri, etnolog Nicoleta Mușat, Căminul cultural Crivina

Partea a II-a: Tradiții și obiective turistice la Pietroasa
Călătorie de promovare. Participanți : mass media regională, ghizi și agenții de turism
14,00 – Sosire la Crivina de Sus
14,00 – 14,30 Vizită la Biserica de lemn Crivina de Sus
14,30 – 15,00 – Vizionare expoziție, scurtă prezentare proiect AsoP și întâlnire cu elevii din Făget la Căminul cultural din Crivina
15,00 – Gustare tradițională: pancove de la tanti Letiția
15,15 – Întoarcere elevi la Făget
15,15 – 16,30 – Vizită la Cascada Șopot, Cripta Măresei, tabăra Poieni. Prânz tradițional cu păstrăv și mămăligă.
16,30 – 17,30 – Întoarcere la Crivina de Sus în gospodăria producătorului local Nelu Duleanț. Povestea răchiei și degustare produse tradiționale.

 

1 COMENTARIU

  1. O nefericita asociere in titlul materialului: biserica si rachia… In afara de birturi la care termenul „mamaliguta” este folosit de oameni care nu vor in ruptul capului sa faca mancare banateana „adevarata”, nu am auzit vreodata in toata zona Fagetului sau in alta parte a Banatului, in vreo casa de paori, sa fie numit asa alimentul respectiv. In schimb, tot la birturile din Banat am auzit de „painica”, in farmacii „pastilute” si in hipermarketuri „banuti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.