-3.8 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Studenţii cer președintelui să nu promulge bugetul. Iată de ce

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România – ANOSR îi cere președintelui României să nu promulge Legea bugetului de stat pentru 2016 – are numeroase minusuri!

E al cincilea an consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educației Naționale, anunţă studenţii. ANOSR face referire la Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care prevedea alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest domeniu, valoare asumată și de Administrația Prezidențială și de toate partidele politice, prin Pactul Național pentru Educație, semnat în 2008: acest lucru, spun studenţii, denotă încă o dată iresponsabilitatea clasei politice românești, precum și discursul demagogic practicat an de an.

„Apreciem creșterea cu 20% a fondului pentru bursele studenților de la ciclurile de licență și masterat, însă atragem atenția că aceasta are loc la șapte ani distanță de la precedenta creștere, perioadă în care țara noastră a traversat o criză economică, tăieri salariale masive și în care problemele sociale s-au accentuat”, transmite ANOSR, prin vocea preşedintelui său Vlad Cherecheş. Bursele au devenit însă un instrument ineficient de stimulare a performanței academice, dar mai ales de sprijin pentru continuarea studiilor pentru studenții proveniți din categorii defavorizate, dovadă fiind abandonul universitar extrem de ridicat ce este înregistrat în prezent de universități, spun cei de la ANOSR.

Creșterea finanțării de bază a învățământului superior din 2016, în procent de 21,65% față de anul precedent, nu este suficientă nici măcar pentru a acoperi creșterile salariale din ultima perioadă. În plus, nici în acest an nu vor exista creșteri bugetare în ceea ce privește subvenția pentru cămine și cantine. Nici în ceea ce privește subvenția pentru transportul în comun nu se regăsește vreo creștere.

În ciuda deblocării soldurilor universităților, partea de investiții înscrisă în buget este total insuficientă pentru că România să facă tranziția cu adevărat la un învățământ centrat pe student, din punct de vedere al infrastructurii academice.

„În plus, considerăm sfidător și lipsit de orice formă de respect față de poporul român modul în care Guvernul României și, în special, Ministerul Finanțelor Publice, au înțeles să poarte sau, mai bine zis, să simuleze dezbaterile privind legea bugetului și să nu respecte termenele legale pentru acest proces democratic”, precizează ANOSR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Simpozion Științific Internațional „Young People and Multidisciplinary Research in Applied Life Sciences”

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) a organizat celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Științific Internațional „Young People and Multidisciplinary...

Citește și :