Elevii din Timișoara, față în față cu eroii adevărați

138

Vineri după amiază, în Aula Magna a Universității de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I”, o mulțime de tineri de toate vârstele au avut ocazia să vadă, audă și să pună întrebări unor adevărați eroi moderni. Mai cu seamă, celor de clasa a patra veniți împreună cu dascălii lor la eveniment, le-a oferit prilejul să vadă că eroii nu sunt doar cei din carțile de povești sau din manualele de istorie. Ei nu se luptă doar cu zmeii din poveste, ci, mai nou, se confruntă cu același curaj cu apele reci ale oceanului ori cu zăpezile veșnice din munții Asiei.

O inițiativă bine venită a fost ideea unor oamnei cu suflet ce au mijlocit întâlnirea tinerilor cu Paul Georgescu și Horia Colibășanu. Dar cine sunt ei? Asta au aflat cei mici chiar din discuțiile libere cu cei doi.

Paul Georgescu este un profesorul de educație fizică care, de dragul elevilor săi, a pornit la un rămășag inedit. A trecut Canalul Mânecii plecând din Anglia până în Franța. A fost recunoscut ca fiind cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii.

Dar nu s-a oprit aici și a mai plecat în altă aventură la fel de grea. A înconjurat insula Manhattan, dar nu pe șosea cu mașina, ci prin apă. Așa a devenind campion la înot în ape libere. Și sgur că a mai făcut și alte isprăvi la fel de interesante. Este singurul român care a cucerit distincția Triple Crown.

Fostul poloist ce marca goluri în apă acum este campion la înot în ape libere înghețate. Iar cu alt prilej a fost declarat campion al maratonului acvatic al Lacului Zurich.

Atât de realist a povestit campionul cum se luptă cu valurile imense ale mării reci încât cei din sală puteau jura că simt răceala pe pielea lor!

Cine nu a auzit de Horia Colibășanu? Poate doar cei mai mici. Dar vineri au aflat chiar din gura lui cum este să mergi câte două luni pe an în expediție în cel mai înalt lanț muntos al lumii. Himalaya îl așteaptă în fiecare sezon cu noi și noi surprize, dar mai ales cu greutăți deosebite.

Pentru cei mici a fost o încântare să afle chiar de la Horia Colibășanu câte ceva din expedițiile sale care l-au adus în postura de a fi primul român care a ajuns pe vârfurile K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m) și Annapurna (8.091 m). Iar de frig nu au scăpat. Zăpezile de pe munți parcă au adus o boare rece în sala arhiplină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.