Județul Timiș intră în secolul XXI. Localnicii care acum, mai ales la țară, se încălzesc cu lemne, în viitor nu vor mai fi nevoiți să facă acest lucru. În județ s-au înființat asociații care vor realiza o nouă rețea de distribuție a gazului, care să acopere întreaga suprafață. Au fost deja înființate cinci asociații intercomunitare.
Odată realizată rețeaua, vor primi gaz în case aproximativ 220.000 de timișeni. În proiect s-a implicat și Consiliul Județean Timiș.
”CJT a luat decizia de a adera la toate cele 5 asociații intercomunitare. Decizia de a înființa aceste asociații am luat-o după discuțiile la Ministerul Energiei și societatea Transgaz, care are responsabilitateta de a asigura transportul gazelor naturale. O mare parte din populație se încălzește acum cu lemne. S-a văzut o dorință de a trece de la sistemul de alimentare cu lemne la sistemul de gaze naturale, pentru că este mult mai practic și eficient”, a explicat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Primăriile și CJT au emis deja hotărâri de înființare a asociiaților. Urmează ca acestea să ajungă la instanță pentru o ultimă aprobare. Urmează realizarea unor SF-uri pentru a stabili traseul conductei, numărul beneficiarilor și valoarea lucrărilor. Studiile vor ajunge apoi spre avizare la ANRE, după care, prin Ministerul Energiei și Transgaz se va finanța proiectul de realizare a rețelei noi.
Vă reamintim că în octombrie, 4 localități din Timiș au rămas fără gaz. În Deta, Voiteg, Denta și Moravița, oamenii au stat fără căldură și apă caldă. Cel mai grav a fost faptul că unitățile sanitare și de învățământ din zonă au rămas și ele fără gaz.