Campanie pentru stoparea fenomenului violenței domestice, lansată la Timișoara Video

1100
Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Timiș, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Serviciul de Probațiune Timiș, Asociația de Mediere a Conflictelor M.I.S.I.T. și T.V.R. Timișoara, și-au pus laolaltă forțele si au purces la un plan foarte ambitios. Vor ca împreună să micsoreze pe cât se poate fenomenul violenței în cadrul familiilor.
În general, în astfel de situații, indiferent cine începe un astfel de conflict sau cum se termină acesta, cei mai marcati, uneori chiar pe viață, sunt copiii nevinovați ce asistă la violențe. Acestea pot începe ca violențe verbale, dar se pot termina și cu adevărate tragedii așa cum o adeveresc statisticile. Tot ca o dovadă stau și numeroasele știri din media, în special televiziuni, ce nu obosesc să anunțe diverse cazuri de o violență extremă.

Participanții conferinței de la sediul Poliției județene au asistat la lansarea oficială a campaniei „OPREȘTE VIOLENȚA DIN VIAȚA TA!”.

Vicepresedintele Consiliului Județean Timis, Traian Stancu, din calitate de coordonator ATOP, este foarte bucuros că prin aceasta inițiativă se poate lucra coerent și cu mai multe instituții ce astfel își pot sincroniza eforturile. De fapt ATOP a pornit la drum cu dorința manifestată de a schimba societatea romanească. Se are în vedere o armonioasă dezvoltare a relațiilor dintre autoritățile statului și societatea civilă. Este foarte important ca atunci când se vorbește de bugete pentru combaterea fenomenelor de violență de orice fel, aceste fonduri să fie direcționate de autoritățile județene ce știu cel mai bine nevoile.

Comisarul șef Cosmin Carabas ce se va ocupa direct de acest proiect a prezentat pe larg planurile campaniei și felul în care se va desfășura.

Rodica Surducan, directorul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, a insistat pe buna cunoaștere a celor în nevoie a numerelor de telefon ce pot să îi scoată din necaz în caz de urgență. Pe lângă cunoscutul număr universal 112, la nivel de oraș mai funcționează și o asa zisă ambulanță socială care vine la bătrânii ce apelează numarul de urgență 0256/981. Aici, 24 din 24 de ore răspunde cineva în măsura să rezolve probleme sociale sau medicale.

O altă problemă ridicată este și cea a insuficientelor locuri de cazare a victimelor. Pentru a fi urgent scoase din mediul ce le poate afecta sănătatea și chiar viața au nevoie de adăposturi unde să apeleze. Printr-un proiect POR aflat în lucru se mai încearcă realizarea unui centru rezidențial cu încă 50 de locuri de cazare. Este un prim pas, nevoile fiind ceva mai mari poate încă o dată pe atât la nivelul întregului județ.

Monica Trusca a adus în atenția tuturor că în anul ce încă nu s-a încheiat au fost cu 50 de cazuri mai multe de violență decât în anul precedent.

O importantă componentă a acestei colaborări va reveni în viitor și serviciului de probațiune ce trebuie să asigure supavegherea corectă a celor ce pot beneficia la o alternativă față de încarcerarea în penitenciare. Specialiștii serviciului încearcă să ofere consiliere socială și psihologică, uneori chiar și terapii dacă este cazul la cât mai multe din cele peste 3000 de persoane aflate în evidența lor.

Dionisie Trusculescu, ca mediator, a accentuat necesitatea de a încerca orice formă de rezolvare a unui conflict, inclusiv apelarea la serviciile de mediere între părți.

Violența Domestică reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, sau spirituală, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima. Împiedicarea femeii să își exrcite drepturile și libertățile fundamentale constituie, de asemenea, violență în familie.

,,Este un proiect făcut de Poliția Județeană Timiș, sprijinit de Consiliul Județean prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publica. S-a observat că sunt foarte multe cazuri de violență. Este nevoie de a face publicitate proiectului. Eu cred că victimele acestor agresivități ar trebui să aibă încredere mai multă în instituțiile statului. Adica Poliție, Asistență socială, cei cu care intră în contact pentru a putea depăși acest moment. Dacă nu vor avea încredere vom cheltui mult mai multă energie, mult mai mulți bani și rezultatul nu va fi benefic pentru victime. CJT este pregătit cu fonduri. Aș vrea ca prin ATOP să putem finanța mai mult decât finanțăm acum. Cred că trebuie să fie un început al descentralizării și un început al implicării autorităților locale în chestiunile urbei”, a explicat vicepreședintele Traian Stancu, menirea acestui nou program lansat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.