Pentru mai bine de o oră, sala festivă a rectoratului Politehnicii Timișorene a devenit sală de spectacol. Sub pretextul lansării unei carți, autorul a devenit un efervescent one man show. La finalul conferinței a primit aplauze la scenă deschisă, exact ca la teatru.
Cornelia Bedros, președintele asociației Coaching Competence Center, împreună cu Universitatea Politehica, au organizat lansarea cărții „Lumea digitală, concepte esențiale”semnată de profesorul Vasile Baltac.
Profesorul Baltac este o personalitate recunoscută pe plan național și international, fiind președinte al ATIC (Asociația pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor din România), fost președinte al CEPIS (Asociația Europeană a Profesioniștilor IT de la Bruxelles), membru în board-ul WITSA (Alianța Mondială a Asociațiilor IT de la Washington), membru al Aspen Institute România, AOAR și Rotary Club Curtea Veche București.
Titlul cărții poate nu spune mare lucru cititorului din afara domeniului calculatoarelor, în ciuda faptului că se adresează tuturor. De la studenți la doctori ai domeniului IT, până la persoane cu pregătire total diferită. Se poate studia ca un curs universitar sau citi lejer ca un best seller de beletristică.
Se face o trecere în revistă a ce a însemnat dezvoltarea explozivă a domeniului calculatoarelor în ultima jumatate de secol ce a trecut. Autorul face o simplă comparație. La începutul anilor 60 nici nu exista meseria de programator pe când acum sunt recunoscute oficial doar în domeniul programării peste patruzeci de meserii distincte.
Pentru a putea înţelege mai ușor dezvoltarea fără precedent, într-o singura generație, a calculatoarelor și a tehologiilor aferente, profesorul a dat o nouă temă de comparație. Un telefon inteligent de ultimă generație dacă ar fi fost construit în anii 50-60, cu tehnologia de atunci ar fi avut un volum echivalent a patru clădiri de talia celebrului Empire State Building. Dar în mod cert nici nu ar fi putut să funcționeze din cauza tuburilor catodice ce aveau obiceiul să se cam ardă.
Și iată cum trecând de la o comparație la un slide cât mai intuitiv, amestecate cu câte o glumă dar și cu rigoarea încadrării în timp, a reuşit Vasile Baltac să facă un spumos spectacol din prezentarea unei carți tehnice.
Dar dezvoltarea tehnicii nu aduce numai avantaje. Pericolul unor tehologii folosite inadecvat este major și încă neînțeles pe deplin. Un singur exemplu, și tot ar trebui să dea o temă de meditație. Cu acest tip de educație ce se face acum, în următoarea generație ce va succeda celei actuale, vor apărea așa numiții analfabeţi informatici. Fără a fi o glumă, acești oameni nu se vor adapta la nici un fel de societate. Deja au apărut persoane, chiar cu hârtii ce le certifică competențe informaționale, ce nu stăpânesc noțiuni de bază.
Profesorul Vasile Baltac și-a început îndelungata și impresionanta carieră profesională ca pionier al calculatoarelor electronice, participând încă din 1961, la Timișoara, la proiectarea și construirea calculatoarelor MECIPT, de primă generație. A fost apoi lider al cercetării și producției electronice din România, cu contribuții semnificative la dezvoltarea acestei industrii atât în România, cât și în Europa. A publicat numeroase cărți și articole, a fost speaker la numeroase congrese și conferințe internaționale și predă de mai multe decenii cursuri de tehnologia informației, management sau strategii de eGuvernare la UPT, UPB și SNSPA.
„Conferința își propune să abordeze impactul major pe care îl au tehnologiile digitale apărute într-un interval de numai câteva decenii, care ne-au schimbat și ne schimbă radical viața și care stau la baza celei de a patra revoluții industriale, generatoare de schimbări profunde asupra locurilor de muncă și a competențelor necesare pentru ocuparea lor. Rapiditatea schimbărilor apărute pe parcursul unei singure generații umane, a produs numeroase oportunități: randamente și eficiență la nivele încă neîntâlnite, comunicare și relaționare la scară globală, noi profesii etc., dar și pericole neprevăzute: malware, infracțiuni informatice, dependența de sisteme digitale la nivel de societate și individ, analfabetism digital, inadaptare la vârste mai înaintate etc.”, a declarat in deschiderea conferintei Cornelia Bedros, președintele asociației Coaching Competence Center.