Voucherele de vacanță aduc noi oportunități pentru anul viitor. Efectele produse de această măsură au depășit toate așteptările.
Programul voucherelor de vacanță a reprezentat mai mult decât o gură de oxigen pentru turismul românesc, după ce, în ultimii ani, Bulgaria și Grecia au acaparat tot mai mulți români datorită prețurilor și serviciilor. Deși nu a existat o mărire a bugetului de promovare a stațiunilor românești, iar procesul de modernizare a unităților de cazare nu a fost unul galopant, gradul de ocupare a crescut cu până la 20 de procente, iar încasările în sezonul estival au fost cu 25% mai mari față de cel din 2017. Profiturile consistente au condus totodată și la încasări mai mari la bugetul statului, însă rămâne de văzut dacă operatorii economici din această zonă vor investi în calitatea serviciilor odată cu această creștere a încasărilor.
Mai multe opțiuni pentru români din 2019
Un efect, deloc de neglijat, al programului de acordare a voucherelor de vacanță este trasferul de sume importante către zona turismului balnear care a avut mult de suferit în ultimii zece ani. Stațiunile recunoscute pentru tratamente au avut un loc important în topul preferințelor beneficiarilor de vouchere, fapt ce ar putea conduce la o relansare a zonei balneo din România în următoarea perioadă.
Succesul programului a condus și la dorința proprietarilor de pensiuni să depună documentația necesară pentru autorizare astfel încât să poată primi turiștii care vin cu vouchere. Până acum, conform datelor Asociaţiei Naţionale de Turism Rural şi Ecologic, arpoape 700 de pensiuni sunt în stadiu de depunere a documentației la Ministerul Turismului omologare sau lucrează la acest dosar. În acest fel se vor înmulți opțiunile pentru români și totodată se vor dezvolta noi zone cu potențial turistic.
Noi măsuri pentru încurajarea turismului
În urma analizei realizate de Institutul Național de Statistică și a cifrelor de la Ministerul Finanțelor, premierul Viorica Dăncilă a anunțat noi măsuri pentru încurajarea turismului românesc. „Luăm astăzi încă o decizie importantă pentru sprijinirea acestui sector. Reducerea cotei Taxe pe Valoarea Adăugată la 5% pentru cazare, servicii de restaurant și catering, dar și pentru utilizarea facilităților sportive, parcurilor de distracție și recreative. România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism, iar experiența din anii trecuți dovedește că scăderea acestei taxe produce efecte pozitive în economie”, a declarat, ieri, Viorica Dăniclă.
Vouchere pentru 2019
Deși în urmă cu două luni se analiza posibilitatea înlocuirii voucherelor de vacanță cu prime, la o analiză a cifrelor s-a luat decizia ca programul să rămână intact și pentru 2019. Așadar, aproximativ 1,2 milioane de români vor beneficia de vouchere, în valoare de 1450 de lei, și anul viitor. Măsura luată oferă siguranța că sumele se vor duce doar în turismul românesc.
sursa – dcnews.ro