Profitând de vremea însorită și deosebit de tentantă față de ziua precedentă, o mulțime de iubitori de versuri au făcut un popas mai îndelungat în piața Unirii. Decorul era destul de ciudat. Scaune ca dintr-o sală de sedință acompaniau șevalete cu fotografii și foi de cort militare de culoare verde ce erau abil camuflate în iarba verde. Iar printre trecători, o seamă de scriitori celebri din toată lumea. Doar cei inițiați puteau să descifreze enigma.
Tudor Crețu a deschis cititul în mod oficial cu cuvântul scandat pe silabe „În-ce-pem!” ca la un festival al berii unde se spune că se „dă cep!” De fapt, în opinia managerului chiar se aseamănă manifestările.
Este o nouă ediție a manifestrii „Pătura care citește” adică semnalul de deschidere a festivalului de literatură Litvest.
Elevi de la școlile timișorene s-au alăturat autorităților de la Consiliului Județean și lucrătorilor de la Penitenciarul local. Copii au venit cu câte o carte și au început să citească împrăștiați în piață sau tolăniți în iarbă. Aveau la ei orice, de la romane până la cărți de colorat.
Condeierii din țară și din străinătate au prins a citi câteva versuri sau chiar pagini din propriile cărți. În cazul celor ce au citit într-o limbă străină a fost și câte un traducător de ocazie, ce a recitat și în limba română.
Un moment de suflet a fost cel dedicat regretatului port boem Dan Emilian Roșca, cel nu a mai avut răbdare și a plecat departe. Personalitatea acestuia a fost scoasă în evidență în câteva cuvinte emoționante de către poetul Tudor Crețu, director al Bibliotecii Județene Sorin Titel, principalul organizator al evenimentului.
„Este vorba de a șaptea ediție Litvest care propune și câteva concepte noi. Nu facem doar o altă ediție. Încercăm să inovăm și mai cu seamă să grupăm câteva dintre brand-urile Bibliotecii Județene Timiș sub o umbrelă. Este vorba despre lecturi aprinse, de o nouă colaborare, într-un nou format cu Timișoara Bikers. E vorba de pătura care citește, care are loc cu participarea tuturor invitaților la festival, de pe trei continente. Este vorba despre faptul că anul acesta avem un invitat simbolic, un poet timișorean, Dan Emilian Roșca, care a murit. Vom avea această inițiativă și anul viitor, cumva de a readuce în memorie figuri definitorii ale Timișoarei literare, și vom încerca să punem și literatura și scriitorii în lumini cât mai inedite pentru că până la urmă ține de o încercare de a ilustra prin expresivitate arta și nu prin discursuri ex-catedră. Pătura care citește înseamnă un picnic urban de lectură.
Autorii vor citi textele în limbile în care au fost scrise, și fiecare autor va fi dublat de lectura unui elev, al unei personalități, a unui cetășean al Timișoarei…” E o altă inițiativă de a pune față în față cititorul si scriitorul„, a precizat managerul Tudor Crețu.
Zilele ce urmează, vor fi la fel de încărcate de manifestări literare îmbinat în acest mod inedit cu alte arte.
Miercuri, a mai urmat „FotoSinteza”, retrospectiva fotografică a lecturilor publice marca B.J.T., Secția de Artă „Deliu Petroiu” la Bastion Theresia, corp A
Joi Ora 11 Literatura intră-n joc. Lecturi și dialoguri în licee.
Ora 18:30, LiteraTura TM, în colaborare cu Societatea de Transport Public Timișoara. O redescoperire literară a orașului, a „stațiilor”/ reperelor sale literare. Punct de pornire: Piața Libertații
Vineri
Ora 11, Masa de lucru, actori cooordonați de către Claudiu Dogaru, vor recita fragmente din creația invitaților la LitVest 2018. Pe strada Vasile Alecsandri vor fi amplasate mese de scris și rafturi cu cărți.
Ora 19, Lecturi aprinse. Texte putere, Piața Unirii, intrarea dinspre str. V. Alecsandri. Lecturi în faruri de motocicletă, un nou format în colaborare cu grupul Timișoara Bikers.
Sâmbată
Ora 22, BlackOut, text-concerto Blazzaj. Concept experimental, cu inserturi literare. Reflektor Venue, Bd. Liviu Rebreanu colț cu Calea Șagului.