Nu este deloc un secret pentru cei angrenați în fenomenele economice că la noi în țară, mai cu seamă aici în Banat, ponderea investițiilor străine este covârșitoare. Pe primele locuri ca pondere a capitalului investit, se plasează firmele provenind din Germania și Austria.
Lucrurile merg destul de bine, dar ca un făcut, din când în când mai apar și unele sincope ce mai frânează mersul lin al lucrurilor în schimburile comerciale dintre țările noastre. Tocmai pentru a armoniza și mai mult relațiile bilaterale a avut loc azi, la Bastion, o întâlnire a Clubului Oamenilor de Afaceri Germani cu autoritățile locale și județene pentru a discuta despre noile perspective de afaceri, dar și de investiții pentru următorii ani.
Au fost luate în discuție și normele legislative ce ar trebui să fie cât mai transparente pentru a fi înțelese ușor de oricine. Dar aceste norme ar trebui să fie și cât mai predictibile pentru a ușura un plan de afaceri pe mai mulți ani în avans. Nu este firesc ca legile ce călăuzesc economia românească să fie schimbate prea des. În loc de beneficii bilaterale vor rezulta doar pagube și un sentiment de neîncredere reciprocă. Sigur că acesastă etapă a fost depășită demult, dar ar mai putea apărea unele inadvertențe.
O problemă destul de delicată a firmelor străine este acutizarea lipsei forței de muncă îndeajuns de calificate. În regiunea de vest a țării, unde șomajul tinde să se reducă chiar către zero, este din ce în ce mai greu de a găsi personal calificat pentru operațiuni tehnice medii. Poate inginerii sunt suficienți și bine pregătiți. Dar muncitori din domeniul tehnic apar tot mai puțini. Prin sistemul de școală duală sprijinit de firmele germane se încearcă școlarizarea tineretului în domenii deficitare. Dar încă nu sunt suficiente astfel de clase, fiind necesare mai multe și mai diversificate pe domenii bine definite.