Atenție, timișoreni! Dacă aveți colesterolul crescut în sânge, este bine să vă adresați medicilor pentru a primi tratament adecvat. Asta pentru că acesta este principalul factor de risc al apariției infarctului miocardic și al accidentului vascular cerebral.
În condițiile în care peste jumătate dintre decesele care afectează românii în fiecare an survin din cauza bolilor cardiovasculare, Fundația CardioPrevent lansează în premieră națională proiectul „CLIPA”, pentru depistarea precoce a hipercolesterolemiei familiale la copiii din școlile timișorene.
În acest sens, în cadrul programului „Săptămâna Altfel”, care se va derula în perioada 17 – 21 aprilie, o mie de copii de clasa a IV-a, cu vârsta de aproximativ zece ani, vor fi înțepați în deget în cabinetele școlare, cu acordul părinților, pentru a vedea dacă au colesterolul crescut în sânge. Prezența unui nivel crescut al LDL colesterolului la copii reprezintă un bun indicator al riscului existenței hipercolesterolemiei familiale la cel puțin unul dintre părinți.
„Hipercolesterolemia familială este o boală genetică ce a fost total ignorată până acum de către sistemul medical. A venit însă clipa ca noi, medici și cadre didactice, susținuți de mediul privat și de reprezentanți ai comunității locale să informăm părinții și să testăm pentru început potențiala prezență a acestei anomalii la 1.000 de copii de clasa a IV-a. Pentru că o picătură de sânge poate salva o viață”, spune doctorul Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent.
Doar anul trecut, în Timișoara, peste 10% dintre adulții ce și-au efectuat analiza valorilor LDL colesterolului la un laborator privat din oraș aveau un nivel extrem de crescut. Hiercolesterolemia familială este o boală genetică ce poate avea implicații foarte grave prin creșterea apariției premature a infarctului miocardic și al accidentului vascular cerebral, chiar de la vârsta de 30-40 ani.