Așa cum am mai pomenit aici în paginile noastre, recent a fost încheiat un uriaș efort de coordonare logistică, dar și civică pentru a aduna un morman de semnături.
Cu câteva luni în urmă, formațiunea USR a crezut de cuviință să încerce blocarea accesului la funcții publice a celor ce se află în situația de a fi condamnați definitiv pentru fapte penale. De la idee la fapte s-a trecut repede. Echipe de voluntari au fost văzuți cu dosarele cu tabele în multe locuri publice. În general, au fost destul de bine primiți de populație. Au fost și schimburi de replici mai încrâncenate cu unii reprezentanți ai ordinii publice.
Recent a fost anunțată finalizarea campaniei cu ceva peste un milion de semnături adunate din toată țara, din toate localitățile. Este mai mult decât necesarul pentru a trece la a doua parte a campaniei. Țelul inițial a fost de 500.000 de semnături. Dar s-a reușit dublul cifrei propuse.
Azi, conducerea USR Timiș a apărut în fața opiniei publice să detalieze acest efort comun ce l-au încheiat.
Au fost date și câteva cifre. La nivelul județului Timiș au fost circa 38.000 de semnatari din toate localitățile județului. Doar din municipiul nostru au semnat 27.000 de persoane. Au mai fost, în plus, adunate circa 9.000 de semnături ale locuitorilor altor județe ce au fost trimise la organizațiile din acele locuri. Acestea au fost, în general, din vecini cum ar fi Caraș-Severin, Hunedoara, Arad sau Gorj, dar și din zone mai îndepărtate.
A fost o mână de ajutor dată colegilor din alte județe întrucât timișenii și-au îndeplinit baremul de minimum 20.000 de semnături cu mult înainte de termen.
Următorul pas obligatoriu este depunerea acestor liste la primării și validarea lor. Așa prevede legea. Ce va fi respectată. Se pot aștepta la piedici chiar și în această etapă a campaniei. Dar legea este evident pentru oricine, chiar dacă este mult depășită și învechită.
În era informaticii și a schimbului de informație instantanee la mii de kilometri încă se mai cer obligatoriu dosare de hârtie legate cu șnur și sigilate când s-ar putea totul rezolva cu fișiere electronice.
O altă aberație este că nu toți cei cu drept de vot pot semna pe liste. Cei de peste granițe pot vota cu un pașaport, dar nu pot semna decât cu un buletin cu termen de valabilitate nedepășit.
Dar toate acestea sunt amănunte peste care s-a trecut. O a doua parte poate mai puțin vizibilă, dar deloc ușoară va fi valorificarea acestor liste.
Campania va continua în Parlament, unde se va depune proiectul de lege ce trebuie foarte bine argumentat și dezbătut.