0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

O plantă de la marginea drumului provoacă arsuri severe. Cum o recunoști

O plantă, aparent inofensivă, este atât toxică încât poate provoca arsuri grave la nivelui pielii. Ați auzit probabil de păstârnac vaca. Dacă numele vi se pare totuși necunoscut, atunci trebuie să știi că această plantă perenă, originară din Asia, crește și e foarte întâlnită la marginea drumurilor din România. Dar cum o recunoști?

Această plantă crește până la 2-3 metri înălțime, cu o tulpină puternică și inflorescențe sub formă de umbrele cu flori albe mici. Nu toate tipurile de plante au proprietăți de ardere. Pericolul este reprezentat de purtătorul de vacă Sosnovski. Tulpina plantei, florile și frunzele sunt foarte toxice. Substanțele chimice găsite în ele pot face pielea sensibilă la lumină și pot provoca arsuri severe.

Senzația de arsură se datorează prezenței în sucul său a unei substanțe toxice – furanocumarină. Contactul cu orice parte a pielii provoacă o arsură gravă. E suficient doar să atingi puțin această plantă și apoi să stai în soare un timp, pentru că pielea începe să se înroșească, să se umfle și să se acopere imefiat de bășici. Aceste simptome apar cam după 1-2 ore. Din acest motiv, primul ajutor nu este acordat întotdeauna la timp. Iar acest lucru poate duce la arsuri de gradul 2.

Pentru a ști cum arată, privește cu atenție fotografia de mai jos.

Ce trebuie să faci dacă ai atins-o?

  • Mergi într-un loc umbros.
  • Nu atingeți celelalte părți ale corpului și ale membranelor mucoase, altfel puteți răspândi sucul ars peste corp.
  • Clătiți pielea arsă cu apă curentă cu săpun sau bicarbonat de sodiu. Păstrați mâinile sub jet pentru cât mai mult posibil, până la 30 de minute.
  • Pielea nu trebuie frecat cu un prosop, este necesar să se ude cu un șervețel curat sau o batistă.
  • Aplicați unguent din arsură. Tratamentul cu unguente și remedii la domiciliu trebuie continuat până când dispar semnele de inflamație.
  • Aplicați un bandaj de tifon la leziune pentru a proteja arsura de expunerea la lumina soarelui.
  • Pentru câteva zile trebuie să evitați soarele.
  • Dacă există o arsură mare din plantă (mai mult de 10% din suprafața corpului), este necesar să se solicite ajutor medical.

În unele cazuri extreme, planta poate cauza orbire dacă intră în contact cu ochii. Fără să știe că planta este foarte toxică, o tânără de 21 de ani din Statele Unite a atins planta atunci când a alunecat în timpul unei drumeții pe munte. Buruiana i-a provocat arsuri groaznice pe picioare și a avut nevoie de intervenție medicală. Din păcate, nu a știut să aplice măsurile de tratament enumerate mai sus.

Sursă: tabu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :