Cumpărături inteligente: mare atenție la detaliile alimentelor!

132

Află ce este important să ai în vedere când mergi la cumpărături, pentru a alege alimentele mai sănătoase și cum să nu te lași păcălit(ă).

Alimentele se aleg corect, în primul rând, citind eticheta, în cazul produselor ambalate. Însă foarte des ar trebui să consumăm alimente în stare crudă, neambalată, adică fructe și legume. Medicul specialist dr. Ruxandra Pleșea spune că ”în cazul lor, ideal este să le alegem pe cele de proveniență locală și care par să arate mai proaspete, neofilite și bine hidratate, adică să simțim în palmă toată greutatea intuită cu ochii.”

Vegetalele proaspete și de bună calitate răspândesc și un parfum specific proaspăt, pe care ar trebui să-l simțim în preajma rafturilor sau a tarabelor.

Cum să alegi produsele din carne și pește – ”Carnea și peștele trebuie să provină din surse sigure, verificate, să aibă toate documentele de calitate verificate de către vânzător. Produsele proaspete au un miros plăcut, nu sunt lipicioase, nu au bule de lichid pe suprafața lor, peștii proaspeți au ochii lucioși și pielea strălucitoare. În schimb, peștele vechi capătă o culoare mătuită a globilor oculari, este lipicios și răspândește un miros neplăcut.”

Cum să alegi produsele lactate și brânzeturile – ”Trebuie să fie proaspete, să aibă o culoare plăcută, nealterată, să se găsească în containere care nu bombează (semn al procesului de fermentare) și să aibă un conținut firesc în grăsime pentru produsul respectiv. Eticheta poate spune foarte multe despre lactate; dacă sunt sau nu pasteurizate, dacă sunt preparate prin amestec cu lapte praf și alte adaosuri (amidon în cazul iaurturilor etc.). Există sortimente de brânzeturi care traversează procese complicate de prelucrare până la forma finală, au în compoziție anumiti aditivi care transformă brânza într-un produs tartinabil sau cu un conținut foarte scăzut în grăsimi. Evident, ne dorim un produs cât mai apropiat de starea sa naturală.”

Mare atenție la ouă! – ”Ștampilarea ouălor cu cifre de la 0 la 3 se face în funcție de modul de creștere al păsărilor: cifra 0 – ouă ecologice de la găini crescute liber și hrănite cu mâncare ecologică, cifra 1 – ouă de la găini crescute liber, fără hrană certificată ecologic, cifra 2 – găini crescute în hale la sol, cifra 3 – găini crescute în baterii în condiții stresante și carnea lor și ouăle vor suferi la rândul lor și vor fi de calitate inferioară.”

Riscul alimentelor feliate, în vid – ”Alimentele feliate presupun o suprafață mult mai mare de contact cu exteriorul, procesul firesc de oxidare și alterare va fi astfel intensificat.”

Eticheta trebuie atent investigată – ”Ne uităm la termenul de garanție, la lista de ingrediente. Încercăm să ocolim preparatele cu un conținut mare de zaharuri simple și care pot să aibă multe denumiri nu doar zahar (sirop de glucoză, fructoză, zahăr invertit, sirop din fructe etc.). Verificăm tipul grasimilor din acel aliment și ce metode de procesare au fost aplicate.

Cele mai sigure alimente la cumpărături – ”Sunt cele verificate și care provin din surse sigure. Vânzătorul ar trebui să puna mereu la dispoziția consumatorilor actele de certificare a calității și a provenienței alimentelor, însă cele mai sigure sunt cele pe care le poți crește și recolta singur”.

Nu te lasă păcălit(ă) de ambalaj – ”Un ambalaj poate fi atractiv si poate ascunde un produs de proastă calitate, intens chimizat și procesat, iar uneori, o simplă coală de hârtie poate înveli delicatese proaspete.”

Sursa: libertateapentrufemei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.