2.1 C
Timișoara
marți 24 decembrie 2024

Muzica de fanfară a dat startul manifestărilor de Ziua Timișoarei Foto-Video

Ca orice urbe cu oarecari pretenții și Timișoara noastră are o zi a sa. Chiar daca nu este ziua de naștere se cuvine a fi sărbătorită cu la fel de multă veselie dar și cu momente de pioasă cinstire a celor ce au fost demult.

Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 a fost stabilită data de 3 august ca fiind Ziua Timisoarei. De atunci, Primăria Municipiului Timişoara sărbătoreşte această zi prin programe din cele mai felurite de la concerte pentru toate gusturile, dar şi printr-un ceremonial militar menit să cinstească memoria înaintaşilor noştri.

În vara anului 1919 Timișoara se afla de jumătate de an sub controlul armatei regale sârbe care a cam profitate de poziția sa pentru a se deda la acte de destabilizare dar și de rechiziții abuzive de bunuri și de arhive cu acte. Chiar dacă ulterior a intervenit și armata colonială franceză ca un fel de barieră între cele două armate foste aliate ( română și sârbă) nu prea au făcut mare exces de zel. Francezi prin prezență au evitat un conflict armat deschis dar nu au împiedecat jafurile și abuzurile.
În dimineața zilei de 3 august trupe ale armatei române au intrat în oraș venind dinspre Lugoj sub comanda colonelului Virgil Economu venind să întărească poziția de nou prefect al județului al lui Aurel Cosma.

Acest moment istoric a fost azi marcat prin depunerea de coroane de flori la monumentul colonelului din cartierul Fabric. Iar mai apoi autoritățile locale și județene au asistat la un scurt moment de slujbă religioasă pentru pomenirea celor ce au căzut cu un veac în urmă.
În vorbe scurte și puține dar foarte potrivite momentului, rând pe rând, primarul Nicolae Robu, președintele Consiliului Județean, Călin Dobra și subprefectul Daniel-Cristian Franțescu au evocat evenimentele din punct de vedere istoric dar și proiecția în actualitate a acelei zile de vară din 1919.

La final în acordurile muzicii militare a avut loc o defilare a ostașilor din garnizoana Timișoara formată preponderent din militarii Brigăzii 18 dar și din lucrători din Ministerul de Interne. Sigur că această primă parte a manifestărilor au fost doar deschiderea a ce se va mai întâmpla de-a lungul zilei de azi și de mâine de ziua orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un tânăr de 18 ani a făcut accident cu mașina. Pasagerul din dreapta a ajuns la spital

Un tânăr de 18 ani a făcut accident cu mașina. Tânărul șofer mergea spre Lugoj, când a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe...

„Crăciun pentru toți copiii” – un dar cultural pentru copiii din Freidorf

Peste 50 de copii au participat la „Crăciunul pentru toți”, un eveniment dedicat integrării sociale prin cultură. Acesta a fost organizat de Primăria Timișoara...

Citește și :