Erwin Floroni, directorul spitalului din Lugoj a susţinut o conferinţă de presă în care a dat explicaţii după ce săptămâna trecută a apărut, pe reţele de socializare, o filmare cu pereţii sparţi şi plini de igrasie şi mucegai din spital. Floroni recunoaşte problemele spitalului şi spune că mai mult nu a putut să facă, de când este director, adică de puţin peste un an de zile.
“Dacă doriţi să filmaţi chestii urâte, cu dragă inimă! Pentru că am foarte multe chestii urâte de arătat. La cum arată spitalul în secunda asta, am cel puţin 10 chestii urâte pe care le puteţi filma şi arăta. Toate subsolurile sunt inundate şi, vă daţi seama că, dacă iese canalizarea în oraş nu are cum să nu iasă în spital. O mare parte din subsoluri sunt pline de igrasie, pereţi căzuţi, ţevi sparte şi aşa mai departe. Dacă se doreşte defăimare şi filmare în zonele astea, sigur că se poate. Aşa cum o filmat şi aia la susbsol, pe hol, unde bineînţeles că pe lângă geamul ăla intră apă, aşa se poate filma în fiecare subsol. Nu zic că doar subsolurile sunt aşa! Am casele scărilor pline de igrasie, am Psihiatria cu zone foarte urâte, dar nu se pot rezolva toate într-un an de zile, indiferent câţi bani aş avea pe lumea asta. Am spus şi spun. Dacă primesc şi de 30 de ori mai mulţi bani ca până acum, nu am cum să rezolv într-un an de zile toate situaţiile”, a spus Floroni.
Directorul spitalului susţine că reparaţiile nu se mişcă aşa cum ar trebui din cauza birocraţiei exagerate din sistemul medical.
“Indiferent cât de mulţi bani primesc, toţi banii trebuie să urmeze un curs legal. Eu nu mă bag în ilegalităţi. Pentru orice lucrare se achiziţionează un arhitect, pe SEAP. Din păcate, pe zona de vest este un singur arhitect pentru spitale. El trebuie să facă proiecte pentru orice chestie, proiecte care durează. După care trebuie aprobare de la Mediu, de la ISU, de la DSP. Un milion de aprobări! Fiecare din instituţiile astea îşi rezervă dreptul de a da aprobările între 15-30 de zile. Mai mult, Mediul îşi rezervă 60 de zile. Asta înseamnă că un caiet de sarcini durează minim trei luni de zile, în cele mai bune cazuri, dar poate dura şi şase luni. Ca să faci nişte lucrări, îţi ia şase luni caietul de sarcini, în condiţiile în care bugetul de la primărie se face în martie, aprilie. În septembrie, cel mai rapid, poţi să ai caietele de sarcini”, spune directorul.
Erwin Floroni a explicat şi ce a reuşit să facă de când este manager. “Am făcut până acum Ginecologia, Infecţioasele, am făcut sala asta de şedinţe, de conferinţe să fim şi noi în rândul lumii, să avem unde să ne ţinem şedinţele. De asemenea, tot aici e punctul de colectare a sângelui, practic e o zonă multifuncţională. Am făcut holul principal, am mutat în spate toate birourile, pentru că nu era normal cum au fost, se pierdea extrem de mult timp cu hârtiile. Aşa că anul trecut am consumat toţi banii”, a spus Floroni, care a dorit să-l asigure încă o dată pe primarul Francisc Boldea că nu va primi înapoi niciun leu din cei “18 miliarde”, pe care i-a alocat spitalului.
“Prima lucrare este pusă deja pe SEAP, e vorba despre geamurile la subsoluri, ca să nu mai ploaie înăuntru. Trebuie să facem un bazin de expansiune sau să fie un sistem să nu mai vină apa din canalizare în pivniţă. Tot anul asta, mi-am propus să fac pentru persoanele cu dizabilităţi acele rampe şi wc-uri în fiecare clădire, iar la clădirea din spate, având Pneumologia la etaj, un lift. Din păcate, liftul durează între şase şi opt luni de zile doar aprobarea. Asta este, asta e legislaţia”, a mai spus managerul lugojean. Acesta a declarat că nu ştie dacă mai doreşte încă un mandat la conducerea spitalului şi că e gata să renunţe oricând dacă nu va mai avea susţinerea colegilor săi.
Sursă: lugojeanul.ro