-1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Poliţiştii nu mai sunt obligaţi să scrie în procesul-verbal durata suspendării permisului!

În 19 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie obligatorie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a stabilit că neconsemnarea în procesul-verbal de sancţionare contravenţională a sancţiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce, a intervalului în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic este sancţionată cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal, dar numai cu condiţia producerii unei vătămări petentului, adică şoferului, care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii de reţinere a permisului de conducere.

Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.

Pentru a ajunge la această concluzie, Înalta Curte a notat că în urma modificării din 2007 a Codului Rutier nu au fost operate şi modificările corespunzătoare ale Regulamentului de circulaţie pe drumurile publice, în sensul că nu a fost actualizat formularul de proces-verbal, care nu are nici acum rubrică pentru sancţiunea suspendării.

Astfel, concluzia este că în condiţiile în care formularul procesului-verbal nu prevede în mod expres o rubrică unde să fie consemnată distinct sancţiunea suspendării dreptului de a conduce, iar această sancţiune rezultă în mod expres din dispoziţiile legale, este evident că sancţiunea operează chiar dacă nu este dispusă expres.

Deşi suntem în prezenţa unei decizii obligatorii care trebuie respectată, nu putem să nu remarcăm caracterul ei ilogic. Altfel spus, în loc să schimbăm un formular din 2007, schimbăm principiile dreptului, prezumând că există o sancţiune în lipsa dispunerii ei. Pe de altă parte, se pare că Înalta Curte apreciază că pentru poliţist ar fi o sarcină disproporţionată să scrie în procesul-verbal pentru cât timp suspendă un permis de conducere!

În aceaşi logică, prin absurd, în viitor ne putem aştepta să nici nu mai existe procese penale dacă se va prevedea o pedeapsă fixă în lege pentru fiecare infracţiune.

Sursă: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :