RMN și Computer Tomograf de ultimă generație la Spitalul Județean din Timișoara Foto -Video

2709

În urmă cu un an și jumătate, la nivelul Ministerului Sănătății s-a ajuns la concluzia că dotarea cu aparatură de imagistică medicală este destul de precară în întreaga țară. Chiar și acolo unde existau astfel de aparate ca cele de rezonanță magnetică sau computer tomograf, erau de generație mai veche, de mult depășite atât ca ani de folosință intensivă cât și ca mentenanță. Orice piesă de schimb pentru aceste aparate foarte specializate sunt destul de greu găsit și costă sume enorme.

În acea perioadă era ministru la sănătate profesorul Doctor Florian Bodog.
„A fost achiziționată aparatură performantă pentru spitale județene la un preț corect. Am încercat să nu facem rabat de la calitate, să nu sărim calul în ceea ce privește echipamentele care se achiziționează. Mai sunt proiecte pregătite pentru pacienții Spitalului Județean Timișoara. Există în plan unul dintre centrele de arși, eu am lăsat toată partea de documentație”, a spus fostul ministru actual parlamentar Florian Bodog.

Acesta, dar și profesorul Florin Bârsășteanu cooptat în acea perioadă în comisia națională ce urma să se ocupe de proiectul ce avea să aducă aceste aparate atât de utile în țară, au fost azi de față la darea în folosință, la Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” Timișoara a unui RMN, un computer tomograf și un modern sistem PAX. Acesta din urmă este un sistem de arhivare și salvarea a mii și mii de radiografii digitalizate, ce apoi sunt legate într-un sistem național ce poate fi accesat de orice medic de specialitate ce poate pune un diagnostic chiar de la distanță.

La evenimentul de azi, prof.dr. Florin Bârsășteanu, șeful secției de Radiologie a SCJUPBT a spus că aproape nu se mai poate face medicină de performantă fără un minim de astfel de echipamente cât mai noi. A dat exemplul altor țări, ca de pildă Franța, unde la fiecare cinci ani aparatele de imagistică sunt schimbate cu altele mai noi. La noi, ele funcționează aproape continuu de mai mult de 15 ani.

La acestă remarcă, profesorul doctor Marius Craina, managerul spitalului a spus pe un ton amar că, vechiul tomograf s-a defectat aproape definitiv chiar în ziua inaugurării. S-a ars piesa cea mai importantă, ce nu prea se mai poate înlocui.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra a dat asigurări că la nivel județean se vor face în continuare eforturi cu preponderență pentru dotarea unităților medicale.
Prin proiectul ce azi a adus pe fostul ministru la Timișoara, autoritățile guvernamentale împreună cu Banca Mondială au pornit un plan ambițios ce va duce la dotarea a câte unui astfel de aparat pentru fiecare județ din țară. Computerul Tomograf a costat 120.000 euro plus TVA-ul aferent , RMN-ul 600.000 euro plus TVA, iar PAX -ul în jur de 30.000 de euro.

Aparatele au fost deja instalate la Spitalul Județean și funcționează de câteva săptămâni. Specialiștii de la firma furnizoare au avut și un curs intensiv de instruire a tehnicienilor ce vor munci cu echipamentul.

„În urmă cu 16 ani a fost prima și ultima mare achiziție de aparatură radiologică de înaltă performanță. Atunci s-au achiziționat zece unități de rezonanță magnetică, de 1 Tesla, câmp mai mic… Am reușit să rezolvăm cazuistica din punct de vedere imagistic. Ne-ar mai trebui o unitate de rezonanță magnetică, ca să putem crește adresabilitatea pentru toate secțiile. Important pentru noi este pacientul critic, de urgență”, a spus prof.dr. Florin Bîrsășteanu.

„Noul echipament maximizează precizia diagnosticului. Aparatul de la Timișoara este unul dintre primele achiziționate din lotul de 24 cumpărate de Ministerul Sănătății cu bani de la Banca Mondială”, apreciază dr. Marius Craina, managerul Spitalului Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.