Timişoara este în fruntea multor clasamente ale oraşelor României, dar comunitatea timişoreană în ansamblu şi mulţi dintre cetăţenii acesteia sunt nemulţumiţi de starea şi perspectivele corpului medical din spitalele oraşului. Prea mulţi medici buni pleacă în alte ţări, pentru locuri de muncă mai bine plătite, iar aici rămân tot mai puţini doctori specializaţi. Este adevărat că aceste realităţi nu sunt valabile doar pentru Timişoara, dar dacă tot ne mândrim cu performanţe şi topuri naţionale în care se află oraşul nostru, atunci ar merita să ne ocupăm mai îndeaproape de criza majoră în care se află resursele medicale din spitalele timişorene!
Ce se poate face? Avem pârghii să menţinem în spitalele din oraş mai mulţi medici înalt specializaţi, ba chiar să atragem şi alţii? La ce soluţii de salarizare specială şi motivare suplimentară putem recurge în plan local, pentru ca cei mai buni medici să fie mulţumiţi în Timişoara de câştigurile meritate pe care le au, aşa încât să nu fie nevoiţi să-şi caute variante de motivare în alte ţări? Sunt întrebări de la care porneşte această iniţiativă locală, menită să identifice soluţii pentru oraş, pentru salarizarea şi motivarea suplimentară a medicilor, soluţii diferenţiate, în funcţie de specializări şi muncă, în scopul de a converti datoria comunităţii locale faţă de corpul medical al oraşului în mijloace noi de susţinere a celor care au grijă de sănătatea timişorenilor.
Înainte de orice, este necesară o dezbatere serioasă, la care invităm toate instituţiile, organizaţiile, personalităţile Timişoarei, dar şi cetăţenii interesaţi, dezbatere prin care să găsim soluţii alternative, aplicabile local. Îi aşteptăm să susţină această iniţiativă mai ales pe medicii din Timişoara, colegi cu care împărtăşim permanent idei asupra vieţii medicale din oraş. Apoi, după ce vom putea să spunem că am găsit împreună ideile corecte şi aplicabile pentru această criză a corpului medical timişorean, următoarea etapă importantă este de a propune Consiliului Local din Timişoara sau chiar Consiliului Judeţean Timiş, adoptarea unui set de măsuri pentru buna finanţare a corpului medical timişorean. Abia după ce hotărârile specifice legate de acest domeniu se vor adopta în Consiliul Local Timişoara şi chiar în Consiliul Judeţean Timiş, vom putea considera că această Iniţiativă şi-a atins scopul. Pentru asta însă, este nevoie de o puternică susţinere din partea timișorenilor şi de dezbateri publice adevărate, în cadrul cărora să identificăm soluţii specifice pentru probleme specifice.
Astăzi, lansăm medicilor din Timişoara invitaţia de a susţine Iniţiativa şi de a transmite public, alături de noi, mesajul clar:Vreau pentru Timişoara mai mulţi medici în spitale, condiţii bune de dezvoltare profesională şi respect!Vă invităm să fiţi alături de noi şi să susţineţi Iniţiativa Vreau pentru Timişoara mai mulţi medici şi totodată aşteptăm părerile dumneavoastră cu privire la acest subiect.
Dr. Florin Bîrsăşteanu
președintele Societății de Radiologie și Imagistică din România
Dr. Mihai Gafencu
medic primar pediatru și nefrolog cu competență în dializa la copil
Timişoara, 16 martie 2016