Primarul Nicolae Robu a ajuns, vineri dimineață, la sediul DNA. Acesta a ajuns la ora 10:00 și a venit singur. Puțin surprins de jurnaliști, primarul a intrat în alte două birouri până a nimerit ușa de intrare la DNA.
Edilul a spus ca a fost doar chemat și nu știe de ce. Întrebat de legalitatea actelor ce au stat la baza finanțării europene pentru anveloparea mai multor blocuri din oraș, Robu a spus ca totul a fost legal. A menționat că nu garantează decât pentru acțiunile lui, dar că are încredere în colegii lui care au trecut joi pe la DNA. Dan Diaconu ar fi fost pus sub acuzare în acest dosar de fals, iar Culiță chiar a fost audiat mai multe ore ca suspect, potrivit unor surse.
Nicolae Robu a spus că va comunica jurnaliștilor motivul pentru care a fost chemat la DNA, după audiere.
Update 1: Primarul Robu a ieșit de la audieri
După aproape 30 de minute, edilul Timișoarei a ieșit de la audieri. A fost solicitat la sediul DNA în calitate de martor. La ieșire, acesta a spus ca este vorba de dosarul reabilitării termice a 50 de blocuri, cu 10 milioane de euro. Există suspiciunea că unele documente au fost falsificate pentru a obține finanțare. De asemenea, el a susținut ca nu a făcut nimic ilegal.
Update 2: Primarul Timișoarei își justifică audierea de la DNA … pe Facebook
Acesta a postat un text în care se declară nevinovat în dosarul anvelopării blocurilor.
„FOARTE IMPORTANT! Astăzi am fost chemat la DNA pt a mi se aduce la cunoștință că am calitatea de suspect într-un dosar legat de anveloparea unor blocuri pe fonduri europene. Așadar, calitatea se SUSPECT, nu aceea de PUS SUB ACUZARE, cum intoxică unii. Ce pot spune este că N-AM NICIO NELINIȘTE în ceea ce mă privește, pt că n-am făcut personal nicio ilegalitate și nici n-am cerut altora să facă, nici pe această speță, nici pe altele.
Dimpotrivă, mereu le cer tuturor colaboratorilor să respecte cu sfințenie legea. Eu sunt implicat în această speță:
1). o dată prin refuzul de a satisface pretențiile proiectantului de a i se plăti sume peste valoarea contractului de achiziție -15.000 euro-, încheiat prin atribuire directă în baza și în limitele legii achizițiilor publice, pretenții rezultate în urma re-evaluării de către el a valorii muncii lui, refuz suspectat de abuz în serviciu în dauna firmei în cauză
2). a doua iară prin faptul că am semnat declarațiile cerute de procedurile de accedere la fonduri europene că toate documentele conexe cererii de finanțare sunt legale -lucru asupra căruia eu am primit toate garanțiile de la aparatul de specialitate-, în condițiile în care există suspiciuni că s-ar fi comis de către anumite persoane falsuri etc. Evident, n-am avut știre de așa ceva! Firesc, îmi voi susține nevinovăția când voi fi chemat să dau declarații, eu prin tot ce am făcut acționând cu bună credință, cu convingerea că tot ce se întâmplă este legal, că fac o faptă bună, aducând României, Timișoarei, unui număr mare de familii, până la urmă -dacă îmi amintesc bine, 1.500!-, milioane de euro din fondurile europene nerambursabile.
Iată, dacă tradiția în România este dă se dea bani peste cât este meritat către firme ale unor membri din același partid cu decidenții, eu sunt acuzat că am dat prea puțin, că N-AM VRUT SĂ PLĂTESC NICIUN LEU ÎN PLUS PESTE CÂT PREVEDE CONTRACTUL! (proiectantul era membru important al PNL Timiș, cu activitate în Secretariatul General). În fine, țin să declar că eu iau ca pe ceva normal că sunt audiat, că, având semnătură pe niște documente care girează documente asupra cărora planează suspiciuni de ilegalitate -fals etc.-, mă fac suspect și am încredere că procurorul de caz va face lumină în ceea ce ne privește pe fiecare din cei implicați.
Am încredere în colegii mei, altfel nu i-aș fi acceptat ca și colaboratori, dar de garantat EU NU GARANTEZ DECÂT PENTRU MINE! Este un principiu de viață al meu, la care am ajuns după circa 50 de ani de experiență”, a scris edilul pe Facebook.
Update 3
În același dosar este cercetată și Ana Georgiu, angajată la Direcția de Dezvoltare a Primăriei Timișoara. Și ea este tot suspect în dosar pentru ca răspunde de eficientizarea termică a blocurilor din oraș, ea fiind cea care a întocmit documentele pentru finanțare.