Formaţiunea politică a maghiarilor din Timiş şi-a desemnat candidatul propriu la funcţia de primar al municipiului. Parlamentarul Molnar Zsolt vrea să lase confortul de la Bucureşti pentru a conduce Timişoara.
Oraşul nostru se vede dintr-o perspectivă exterioară mult mai clar decât aici la faţa locului. Timişoara nu se mai bucură de acea efervescenţă din anii 90, când lumea era mai deschisă şi mai dispusă la inţelegerea noului. Acum e cu totul altfel. Lucrurile au involuat şi totul este blocat în aşteptare. Nimeni nu comunică cu adevărat. Dar nici din partea autorităţilor nu există comunicare. Primăria oraşului are un deficit de imagine şi de contact direct cu cetăţenii. Din păcate comunicarea este mimată şi este doar unidirecţională. Nu este ascultat cu adevărat omul de pe stradă. În viziunea candidatului, cetăţeanul trebuie să ia deciziile importante.
„În Timișoara simțim un fel de închidere în ceea ce privește exprimarea. Vreau să propun un program pentru a ne putea exprima. Este orașul nostru, trebuie să ne gândim foarte bine cum se conduce acest oraș și cum pot cetățenii să contribuie la conducerea acestui oraș. Este nevoie de o deschidere mult mai mare către cetățeni, către nevoile lor. Dacă nu este apă caldă la bloc nu este apă nici pentru români, nici pentru maghiari. Problemele care se pot rezolva la nivelul administrației locale sunt aceleași. Voi propune idei în spiritul participării cetățenilor la luarea deciziilor. Timișoara trebuie să se întoarcă la acest statut, pe care l-a avut în urmă cu mulți ani în România. Timișoara trebuie să redevină un oraș deschis, în mișcare, un oraș modern, primitor, pentru oamenii care trăiesc aici și pentru cei care se gândesc să-și creeze o viață în Timișoara”, a sintetizat Molnar.
Cea mai urgentă şi vizibilă dintre problemele oraşului este infrastructura. Sau după o vorbă a candidatului ,,să fie neted şi sub pantofi cât şi sub roţi” adică să avem drumuri europene în toată urbea.
A doua mare problemă este debirocratizarea accentuată a administraţiei. După un concept luat de la premierul Cioloş, se va înfiinţa ,,comisia de tăiat hârtii”. Asta va avea succes doar concomitent cu trecerea la o administraţie electronică. Adică e-administraţie, deoarece calculatoare sunt la toate birourile, doar trebuie legate în sisteme inteligente şi folosite programele cele mai performante de către cei mai calificaţi funcţionari.
A patra mare problemă în care ar trebui să se implice mai serios administraţia locală ar fi o mai mare corelare între şcoli, universităţi şi nevoile economiei locale.
„Să discutăm despre cum luăm o decizie, vedem foarte multe proiecte propuse din diverse părți, se iau decizii la nivelul primăriei, consiliului local, care apoi sunt contestate din mai multe părți. Este o problemă serioasă dacă nu reușim să avem câteva proiecte la care să aderăm cu toții”, a declarat parlamentarul.
În campania electorală, dar şi după, deputatul Molnar vrea să adune cât mai multe idei de la toţi cei cu care se va întâlni.
Timişoara a trăit trei mandate cu un primar aflat în opoziţie cu majoritate din Parlament. Nu au venit investiţii majore. Au fost blocate posibile lucrări de interes regional. Dar nici în perioada 2012 – 2016, când a fost o conducere de aceiaşi culoare politică la Bucureşti cu cea din Timişoara, cel puţin un an şi jumătate, tot nu au mers treburile strună. Deci blocajul este şi la nivel mental nu doar de voinţă politică. Dacă nu sunt idei nu e nici un fel de dialog.
La o comparaţie între Timişoara şi Cluj, oraşul nostru este destul de defavorizat. În ultimii opt sau zece ani investiţiile parcă au explodat în Cluj. Poate că şi faptul că actualul primar a fost o bună bucată de vreme prim-ministru a ajutat mult. Dar nu asta este normalitatea. Nu orice oraş poate avea şansa de a fi condus de un premier.