„Ziua Școlii” la C.D. Loga – marchează un liceu deosebit și un dascăl cu vocație din vechime Foto – Video

1309

Una din școlile de renume ce face cinste nu doar Timișoarei, ci întregii zone este fără îndoială cea cunoscută drept „Loga”. Așa îi spune toată lumea chiar dacă oficial are o denumire mai lungă și mai pompoasă. Colegiului Național Constantin Diaconovici Loga de aproape un secol este un liceu cu predare în limba română, dar școala ca atare există de mult mai mult timp. Și ca un făcut se află chiar pe bulevardul cu același nume.
Dar cine acest Loga de care se face atâta pomenire?

Constantin Diaconovici Loga a fost un educator, pedagog și scriitor român ce a pus amprenta pe cultura incipientă a românilor de la începutul secolului al XIX-lea. De loc era din Caransebeș, dar a făcut școli la Lugoj, iar mai apoi se îndreaptă spre Universitatea din Pesta unde studiază sțiințele juridice.

Timp de două decenii predă diverse materii umaniste la Școala Normală din Arad. Scriitor prolific publică în multe periodice, dar și în volume proprii. Scoate manuale școlare de gramatică românească și carți bisericești tocmai în perioada când se încearcă o desprindere de sistemul de învățământ sârbesc în care învățau românii.

Pentru multele sale merite de dascăl ce a luminat poporul, bănățenii încă îi poartă o recunoștiință vie.

Vineri, 18 mai 2018 ,în Sala de festivități a Colegiului Național Constantin Diaconovici Loga din Timișoara, într-un cadru solemn, a fost sărbătorită Ziua Școlii și a patronului ei spiritual. Evenimentul a avut ca principală menire marcarea celor 99 de ani scurși de la preluarea școlii de către Administrația românească.

Dar a fost și prilejul minunat de întâlnire a actualilor elevi cu absolvenții altor promoții. Unele chiar foarte vechi. Un moment aparte în cadrul evenimentului l-a constituit ceremonia de absolvire a claselor a XII-a. Aceștia au predat, după un tipic bine regizat, cheia școlii celor ce absolvă acum clasa a XI-a pentru a avea grijă de acest simbol în următorul an. Sigur că nu putea lipsi nici imnul tineretului studios celebrul Gaudeamus Igitur.

Evenimentul de suflet a debutat cu câteva momente artistice montate de elevii școlii. Au urmat seniorii ce au absolvit mai de mult, care au evocat momente din anii lor de liceu. Alături de tineri s-au găsit secretarul de stat în Ministerul Educației, Ionel Florian Lixandru, dar și managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina, el însuși absolvent al colegiului Loga. Doctorul Nicolae Andronescu, un spirit veșnic tânăr în ciuda celor nouă decenii pe care nu-i arată, a recitat câteva din versurile sale pline de înțelepciune și umor.

Toți cei prezenți au avut cuvinte frumoase despre tinerii elevi care au reușit, încă o dată, să facă cinste școlii lor.

„Evenimentul de astăzi este unul special pentru noi, pentru profesorii de la Loga, pentru absolvenții de la Loga, pentru elevii noștri, pentru toți cei care iubesc această școală. Anul acesta ne-am întâlnit, ca în fiecare an, în preajma sărbătorii sfinților împărați Constantin și Elena, o zi cu dublă semnificație. Este ziua în care se întâlnesc absolvenții, este ziua în care toate generațiile de logani se întâlnesc. Astăzi, mai mult ca oricând, am sărbătorit și ne-am luat un simbolic rămas bun de la generația 2018. Este o zi importantă și pentru Timișoara, pentru că C.D. Loga este primul liceu cu predare în limba română din Banat. Anul viitor vom împlini 100 de ani de învățamânt în limba română, de când școala a fost preluată de administrația românească”, spune directorul adjunct al Colegiului, profesor Violeta Craina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.