Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, antimigraţie) a obţinut o victorie importantă şi a intrat în trei parlamente regionale, în urma alegerilor de duminică, percepute drept un test major privind modul în care cancelarul german Angela Merkel a gestionat criza migraţiei.
Partidul populist de dreapta Alternative für Deutschland, fondat în 2013, a obţinut 24,3% din voturi în landul Saxonia-Anhlat (est), care se confruntă cu dificultăţi economice, şi urmează să obţină mandate în landurile bogate Baden-Wuerttemberg şi Renania-Palatinat (sud-vest).
„Suntem pe drumul către victorie”, a declarat Frauke Petry, conducătoarea AfD, în faţa membrilor formaţiunii care sărbătoreau victoria, după alegeri.
Potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului, conservatorii lui Merkel din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) au rămas la putere în Saxonia-Anhalt.
Astfel AfD a devenit a doua forţă politică în Parlamentul din Saxonia-Anhalt, unde premierul Reiner Haseloff (CDU) se confruntă cu dificultăţi în crearea unei noi coaliţii.
Cu 15% din voturile exprimate la Baden-Wuerttemberg, Alternative für Deutschland devine a treia forţă în Parlament.
Partidul este reprezentat, de-acum în jumătate din cele 16 parlamente regionale germane.
Formaţiunea a obţinut 12,3% din voturile exprimate în Renania-Palatinat, potrivit unei compilaţii realizate de Infratest-dimap pentru postul public ARD în baza rezultatelor preliminare.
În pofida creşterii susţinerii faţă de AfD, CDU a exclus orice modificare a politcii lui Merkel cu privire la refugiaţi.
Frauke şi alţi lideri AfD au declarat că partidul se pregăteşte pentru o opoziţie puternică în parlamentele landurilor.
„Am vizat să lucrăm în opoziţie de mult timp, înaintea acestei campanii”, a declarat Petry. „Aceasta este o forţă politică tânără, aşadar este destul de normal să începem în opoziţie. Putem influenţa lucrurile şi de aici”, a adăugat ea.
La Baden-Wuerttemberg, Verzii, conduşi de popularul premier Winfried Kretschmann, au devenit pentru prima dată cea mai importantă forţă politică în parlamentul unui land, cu 30,4% dn voturile exprimate.
Succesul politic al AfD în cele trei scrutine poate oferi formaţiunii un nou impuls înaintea alegerilor la nivel naţional de anul viitor, când formaţiunea are nevoie de 5% pentru a intra în Bundestag.
Votul în favoarea AfD relevă un viraj către dreapta în întreaga Europă, în contextul unei creşteri economice slabe, unei rate a şomajului ridicate şi unui aflux de refugiaţi în regiune.
Formaţiunea era creditată cu 5% în intenţiile de vot la nivel naţional la mijlocul anului trecut, însă recent a atins aproape 10%, în urma crizei refugiaţilor care a afectat Germania în septembrie.