Astăzi, la Centrul Regional de Afaceri, a avut loc o masă rotundă dedicată pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale sub directa coordodare a conf. Adrian Goldiş, coordonatorul Centrului, unde tema principală a fost necesitatea creşterii calităţii îngrijirii pacienţilor cu boli inflamatoare intestinale. Scopul principal este îngrijirea axată pe pacient, importanţa controlului pe termen lung, optimizarea monitorizării, creşterea calităţii vieţii, dar şi reducerea efectului bolii.
La discuţii au luat parte: Isabella Grosu- preşedinte ASPIIR, prof. Mircea Diculescu-preşedintele Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC), prof. Dan Dumitraşcu – preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), precum şi pacienţi cu boli inflamatorii.
Cu această ocazie, a fost deschis şi la Timişoara un centru dedicat acestor pacienţi, care este cel de al patrulea centru după Bucureşti, Cluj şi Constanţa. Accesul în centru este gratuit, funcţionând la cel mai înalt standard de diagnosticare şi tratament, asigurându-se astfel un tratament personalizat complex, cuprinzând specialişti din toate domeniile medicale, dar şi farmacişti şi asistente medicale specializate.
Pentru cei care au încredere în acest centru şi se adresează personalului medical specializat, după o monitorizare continuă, orice pacient va putea duce o viaţă normală, integrându-se în totalitate în societate.. Se doreşte ca prin deschiderea unor astfel de centre pacienţii să poată avea parte de un aport multidisciplinar complex, gratuit, la cele mai moderne metode terapeutice, prin Societatea Europeană de Boli Inflamatorii.
Bolnavii care se află în evidenţa centrului nu mai au nevoie de o programare pentru a se prezenta la un consult. Costurile sunt absolut gratuite, ele fiind suportate de către CJAS Timiş.
Pacienţii au vârste diferite, fiind tratați și copii, chiar și de 4-5 ani, în cadrul centrului existând şi o secţie de pediatrie.
Astfel de boli inflamatorii s-au dezvoltat şi în România, în special după 1990, odată cu schimbarea stilului de viaţă, şi a axării în general a tinerilor pe fastfood-uri, care este o mâncare nesănătoasă, cu riscuri mari şi de origine cancerigenă.
Cazurile în ceea ce privește această patologie s-au înmulţit, cele mai periculoase fiind ulcerul hemoragic şi Boala Crohn.
La ora actuală, Timişoara şi Zona de Vest se confruntă cu aproape 500 de astfel de cazuri înregistrate.
Mihaela Păunescu