1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Psiholog: Fără telefon, tabletă, laptop până la 3 ani. IT-iștii avertizează asupra „grooming”-ului

Copiii care descoperă singuri internetul au fost mai des victime ale agresiunii în mediul online, potrivit unui studiu al Poliției Române. Până la vârsta de 3 ani, ei nu ar trebui să aibă acces la laptop, telefon, tabletă, consideră psihologii. Grooming-ul, cel mai mare pericol, susțin IT-iștii.

Studiul Poliției Române indică faptul că peste 18% dintre elevi susțin că părinții lor doar cred ca știu cu ce se ocupă ei pe internet, însă în realitate nu știu chiar tot, în timp ce alți peste 13% spun că părinții nu știu mai nimic din ce fac copiii când sunt online.

Grooming-ul, un pericol major pentru copii

Un semnal de alarmă este tras de către Laurențiu Dudău, software developer al Navitron, un filtru de protecție care, prin filtrare semantică, șterge conținutul periculos de pe paginile de web accesate de către copii.

„De departe, cel mai mare pericol pentru copii este grooming-ul. Acesta se referă la acțiunile întreprinse în mod deliberat pentru ademenirea sau manipularea unui minor pentru a stabili o legătură emoțională cu acesta, pentru a-i reduce inhibițiile și a-l face să se apropie de hărțuitor. Scopul este atragerea copilului în activități de exploatare sexuală, cum ar fi prostituția infantilă sau producerea de pornografie infantilă sau de racolare în vederea traficului de copii. Mijloacele on-line cele mai folosite de către agresori sunt rețelele de socializare, chat-urile, video chat-urile și webmail-ul”, a explicat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Laurențiu Dudău.

Sistemul de protecție multilingv dezvoltat de specialist scanează și filtrează individual fiecare pagină de internet în parte în funcție de limba în care a fost scrisă, înainte ca pagina să ajungă pe monitorul copilului. Filtrul limitează accesul la rețelele de socializare, la chat-urile online, la webmail și nu permite descărcarea materialelor cu potențial periculos. Filtrul multilingv are motor de analiză pentru șapte limbi: română, maghiară, engleză, franceză, spaniolă, portugheză și germană și poate fi folosit și în unitățile de învățământ.

Sfatul psihologilor: Copiii trebuie să folosească Facebook de la 13 ani încolo

Medicul specialist psihiatru pentru copii şi adolescenţi Alexandra Buică a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că până la vârsta de 3 ani, copiii nu ar trebui să aibă acces la laptop, tabletă sau telefon, iar rețeaua de socializare Facebook e indicat să fie folosită începând cu vârsta de 13 ani.

„Timpul petrecut online trebuie să crească progresiv, odată cu înaintarea în vârstă. La vârsta de 11 ani, activităţile online nu ar trebui să depăşească 2 ore pe zi. Specialiştii recomandă ca vârsta la care copiii să înceapă să folosească Facebook să fie de 13 ani. În cazul în care copiii folosesc excesiv ecranul pot ajunge să piardă conexiunile cerebrale care sunt obţinute prin alte activităţi sociale, educative sau relaxante. Adolescenţii pot ajunge să piardă abilitatea de a forma legături sociale, de a gestiona diverse contexte sociale sau de a se bucura de timpul petrecut cu familia” a explicat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, psihiatrul.

Pentru a evita potențialele pericole, părinții trebuie să fie interesați de activitatea online a acestora.

„La început, părintele ar trebui să caute împreună cu copiii informaţii despre reţelele de socializare, să le explice care sunt datele personale pe care nu au voie să facă publice, ce înseamnă confidenţialitatea şi să agreeze să aibă acces la parole. Părinţii ar trebui să folosească internetul împreună cu copiii şi să îşi manifeste interesul pentru activitatea online a acestora”, a completat Alexandra Buică.

Stabilirea de către părinți a unor reguli clare pentru copiii lor în utilizarea Internetului este esențială, conform medicului specialist.

„La fel de importantă este stabilirea unor reguli de utilizare a Internetului, împreună cu copilul. Între acestea ar trebui să se numere: cât timp pe zi/săptămână îi este permis să folosească device-urile şi Internetul; ce ar trebui să facă atunci când persoane necunoscute îl abordează pe Internet; ce ar trebui să facă atunci când este hărţuit de cunoscuţi sau de alţi utilizatori; care sunt site-urile interzise. Dacă părintele are suspiciuni privind activitatea virtuală a copilului, poate recurge la instalarea unor aplicaţii speciale, care monitorizează activitatea şi filtrează anumite tipuri de conţinut”, recomandă doctorul psihiatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :