-1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Reșița trece pe verde, a inaugurat prima stație de alimentare pentru autoturisme electrice

Alaturi de Primaria Municipiului Resita, Grupul CEZ in Romania a taiat panglica primei statii electrice de incarcare auto. Incepand de marti, 06 martie, detinatorii de masini electrice, resiteni sau care tranziteza municipiul se pot bucura de o statie de incarcare gandita special pentru orice tip de masina electrica. Aceasta este amplasata pe strada 1 Decembrie 1918 in apropierea Primariei Municipiului Resita si este disponibila non-stop.

 

Grupul CEZ in Romania este un sustinator al mobilitatii verzi in Resita inca din 2016 de cand plateste chirie pentru 2 locuri de parcare cu scopul de a instala statii electrice de incarcare auto in municipiu. In acord cu intentia Primariei Municipiului Resita de a sustine cresterea numarului de vehicule electrice, astfel incat 25% dintre taxiurile resitene sa fie electrice pana in 2020, si 50% pana in 2030, Grupul incurajeaza mobilitatea verde. Astfel, taximetristii resiteni vor beneficia de incarcari in regim gratuit.

In cadrul evenimentului de lansare al statiei, dna Doina Vornicu, Director de Operatiuni Grupul CEZ in Romania, a declarat: „Continuam sa investim in ariile in care operam, iar Resita este un punct important pe harta investitiilor noastre. Acest proiect  a fost o oportunitate pentru noi de la bun inceput din mai multe motive: pe de o parte, apreciem in mod deosebit implicarea autoritatilor locale care cred in relatiile de parteneriat cu investitorii privati, iar aici am gasit aceasta viziune foarte clar conturata. Pe de alta parte, mobilitatea electrica este unul dintre subiectele noastre preferate pentru ca inseamna mai mult decat responsabilitatea fata de mosternirea pe care o lasam copiilor nostri, inseamna inovatie si evolutie tehnologica. Am avut, prin urmare, toate argumentele sa fim alaturi de Primaria Resita in aceasta initiativa, mai ales ca avem deja experienta internationala a colegilor nostri din Grupul european, dar si propria experienta a statiilor montate la Pitesti si Craiova in urma cu 3 ani.”

CEZ investeste pentru viitor in inovatie tehnologica

Statia electrica de incarcare a vehiculelor electrice are disponibile trei tipuri de mufe care pot asigura alimentarea cu energie chiar si a trei vehicule in acelasi timp. Doi dintre conectori asigura incarcari rapide pentru masinile electrice construite dupa standarde asiatice (DC CHAdeMO Type 4), respectiv europene (DC European Combined Charging System) – o baterie aproape descarcata poate fi incarcata complet in aproximativ 40 de minute. Cel de al treilea conector disponibil este cel mai larg raspandit (AC Type 2 connector) si asigura incarcarea in regim normal.

Experienta in domeniul transportului electric

Grupul CEZ a instalat primele 2 statii de incarcare inca din 2015. Acestea au fost montate langa sediile CEZ din Craiova si Pitesti, la care au acces gratuit toti posesorii de vehicule electrice. De asemenea, incepand cu acelasi an, angajatii Grupului sunt incurajati sa utilizeze noile tehnologii, avand la dispozitie masinile electrice si hibrid din parcul auto propriu. Flota auto CEZ din Romania include un autoturism full electric si unul hibrid, pe care colegii nostri le pot accesa oricand pentru deplasarile in interes de serviciu. Pana acum, acestea au rulat peste 35 000 de kilometri verzi.

Incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.

Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin 8 companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in  anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.

Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de  1,1 miliarde Euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :