SOS medicina de familie! Doctorii din 24 de judeţe vin la Colegiul Medicilor din Timişoara

203

Vineri, 2 martie, la ora 14.30, la Colegiul Medicilor din Timișoara,  str. Independenței nr.10, medicii de familie semnatarii memoriului trimis Parlamentului României şi Ministerului Sănătăţii organizează dezbaterea “Pledoarie pentru calitate în medicina românească”.

“Noi toți, medici și pacienți români, ne dorim politici de sănătate pentru a crește calitatea serviciilor medicale și a siguranței omului. Pe Strategia Națională 2014-2020, noi, semnatarii acestui memoriu, propunem Ministerului Sănătății să elaboreze o Strategie Națională de Management al Calității în Sănătate în care mediul academic, organizațiile profesionale, CMR, CMDR să fie implicate, să elaboreze standarde pe modele ale asistenței medicale din Uniunea Europeană din care România face parte”, spune dr. Claudia Iftode, preşedintele Societăţii Timiş de Medicina Familiei.

Amintim că Societatea Timiş de Medicina Familiei a iniţiat un memoriu, împreună cu medicii de familie din Harghita şi Covasna, „pentru legiferarea Legii nr. 185 din 2017 prin prorogare, conform OUG nr. 88/06.12.2017 și prin exceptarea doctorilor de familie din prevederile aceastui act normativ – furnizori de servicii medicale ale ambulatoriului privat din România”.

Memoriul a fost trimis către cele mai importante autorități ale statului. Este vorba de  Comisia de Sănătate a Carnerei Deputaților, Comisia de Sănătate a Senatului, Ministerul Sănătății, ministrul Sănătății, președintele României, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Până acum, sunt 24 de județe semnatare: Timiș, Harghita, Covasna, Arad, Caraș Severin, Mehedinți, Brăila, Dâmbovița, Călărași,Vâlcea, Albă, Dolj, Constanța, Buzău,Teleorman, Iași, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sibiu, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Bihor.

Printre altele în memoriul care are 14 pagini, se arată:

“Legea nr. 185 din 2017, astfel, nu îndeplineşte exigenţele de claritate şi predictibilitate pe care trebuie să le îndeplinească orce act normativ pentru a se asigura stabilitatea sistemului legislativ şi a activităţii reglementate. Aplicarea prevederilor acestei legi va duce în final la scăderea calităţii actului medical. Generându-se cheltuieli care nu sunt necesare şi nici sustenabile financiar de către unităţile semnatare în discuţie precum şi birocraţia în creştere, ceea ce va duce fără îndoială la scăderea timpului petrecut în cadrul consultaţiilor cu pacienţii apect esenţial pentru furnizarea unui act medical de calitate.

În concluzie, apreciem că este necesară exceptarea formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie, medicină dentară şi medicină de specialitate de la aplicarea prevederilor Legii nr. 185 din 2017, privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate – cabinete medicate individuale, cabinete medicale grupate cabinete medicate asociate, societate civilă medicală şi unităţile medico-sanitare cu personalitate juridică, aşa care se înfiinţează potrivit prevederilor Legii nr. 124 din 1998 a Legii 153 din 2003 si Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale”, am citat din memoriul medicilor de familie, trimis de la Timişoara către cele mai importante autorităţi ale statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.