Timișoara este și va rămâne unul dintre cele mai frumoase și mai seducătoare orașe ale României. Cu peste 16 mii de clădiri cu valoare de patrimoniu, capitala Banatului este, după București, orașul cel mai fermecător din perspectiva maiestuozității piațetelor sale și a eclectismului stilului arhitectural!
Din nefericire, pe lângă ravagiile produse de epoca comunistă (când dincolo de demolarea brutală a multor clădiri superbe, situate pe străzile unor cartiere cu o istorie aparte, la rândul lor, vechi de câteva sute de ani, Fabric, Mehala, Iosefin), s-au mai produs și profunde schimbări de mentalitate și de „identitate”, în ce-i privește pe proprietarii acestor clădiri.
Toate aceste reziduuri ale „Epocii de Aur” continuă să lase urme adânci pe chipul Timișoarei.
Situația s-ar putea schimba relativ curând, susține însă viceprimarul Dan Diaconu. „În momentul de față, se află în dezbatere în parlament un proiect de lege înaintat de noi, care prevede o schimbare profundă în politica de refacere a clădirilor de patrimoniu din marile orașe ale României.
Dacă astăzi, de pildă, Consiliul Local Timișoara nu poate să-și asume refacerea din fonduri locale, cel puțin a clădirilor din centrul Timișoarei, urmând ca apoi o parte din bani să fie recuperați de la proprietari, cu plata în rate, situația se va schimba radical în clipa în care proiectul va deveni lege. Atunci ne vom asuma refacerea rapidă a centrului istoric al orașului”, ne-a declarat Dan Diaconu.
Potrivit viceprimarului Timișoarei, șansa de legiferare a situației clădirilor de patrimoniu este foarte mare, existând un consens printre parlamentarii de toate culorile pentru adoptarea unei astfel de legi până la vară.
Foto: Facebook Salvati Patrimoniul Timisoara
16000 de cladiri?!