Domeniul farmaceutic este domeniul care a înregistrat cea mai mare creștere a veniturilor, în anul 2016, comparativ cu anul 2015, în cazul în care excludem comerțul, arată cel mai recent studiu realizat de Creditinfo România pentru certificarea de bonitate Strongest în România.
Creșterea veniturilor industriei farmaceutice poate fi explicată și prin creșterea consumului de medicamente. Dacă financiar acest lucru înseamnă mai multi bani către companiile din domeniu dar și către buget, social acest lucru poate indica un grad de sănătate al populației precar. Cu toate acestea este dificil de determinat dacă românii sunt într-adevăr tot mai bolnavi sau e vorba doar de ipohondrie.
Mai puțin de un sfert din farmacii sunt solvabile și de încredere
Cu toate ca românii cumpără tot mai multe medicamente, mai puțin de un sfert din numărul total de farmacii sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania. Acest lucru înseamnă că în ciuda creșterii vizibile a încasăriilor, din punctul de vedere al riscului comercial din 4 farmacii, 3 au șanse ridicate ca la un moment dat să intre în incapacitate de plată a angajațiilor sau a furnizorilor. Cu toate acestea, comparativ cu alte domenii de activitate, faramaceuticele au unul dintre cele mai mari procentaje de companii Strongest in Romania, aceste companii fiind cele ce mentin economia Romaniei pe linia de plutire.
Din totalul farmaciilor care activează pe piața românească, aproape jumătate au o viteză de plată a datoriilor curente mai mare de 120 de zile iar viteza medie de plată se apropie la 5 luni (134 zile). În cazul în care farmacia este eligibilă pentru certificarea Strongest in Romania datele problemei se schimbă, viteza medie de plată a acestor farmacii fiind de doar 85 de zile, cu aproape 2 luni mai repede.
În același timp, farmaciile care sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania au o profitabililate de aproape 2 ori mai mare decât valoarea medie a companiilor care activează în acest domeniu.
În ciuda creșterilor spectaculoase ale domeniului, România a ajuns să producă tot mai puține medicamente iar veniturile generate de capacitățile de fabricare a acestora au scăzut cu peste o treime în anul 2016 comparativ cu anul 2015.
Depozitele de medicamente au vândut în anul 2016 produse de peste 26 miliarde lei, în creștere de la 23 de miliarde de lei. Din acestea, produse în valoare de 16 miliarde sunt vândute către populație prin intermediul farmaciilor iar restul în valoare de 10 miliarde de lei ajung la populație prin alte modalități (ambulatorii, spitale și alte infrastrucuri medicale). Companiile autohtone reușesc să asigure produse în valoare de doar 2 miliarde ceea ce înseamnă că importăm medicamente de peste 20 de miliarde de lei.
Cei mai sănătoși români trăiesc în județul Sibiu?
Cele mai mari profituri sunt raportate în județele Argeș și București-Ilfov, unde farmaciile cu sediile aici generează profituri de peste 100 milioane lei. Aceste două județe reprezintă de altfel sediile unor mari lanțuri de farmacii care au o acoperire la nivel național. Alte județe care strălucesc în acest top sunt Cluj, Iași, Suceava , Prahova și Timiș cu profituri mai reduse, de aproximativ 20 milioane lei.
Ceea ce este cu adevărat interesant este situația din județul Sibiu, acesta ieșind in evidență drept singurul județ din România a cărui farmacii generează pierderi cumulate de peste 3 milioane lei. Profituri mici se înregistrează în județele Giurgiu, Tulcea, Gorj sau Galați.
Dacă farmaciile dintr-un anumit județ înregistrează profituri reduse, una dintre posibilele explicații este faptul că populația are o putere de cumpărare redusă care cauzează atât o profitabilitate redusă cât și un mediu propice deschiderii unor farmacii – reprezentațe ale marilor lanțuri care activează la nivel național cu sedii în Argeș sau în Municipiul București.
sursa: health.ro