De ce merg lucrurile catastrofal azi în România? De ce au plecat 4 sau 5 milioane de români peste graniţe, dintre care cei mai mulţi nu se vor mai întoarce niciodată? Şi, mai mult, nu e exclus să plece în anii următori încă vreo 3 sau 4 milioane?
După 2004, ultimul an de putere al foştilor activişti comunişti Ion Iliescu, Adrian Năstase şi al echipelor lor de aceeaşi provenienţă comunistă din PSD-ul de atunci, au venit „prooccidentalii”, adică securiştii vechi şi noi, cu Traian Băsescu şi Elena Udrea, şi a început cu adevărat dezmăţul corupţiei şi al vânzării de ţară en gros, cu flota „rezolvată” mai demult (dosar închis în 2007), cu pământurile, cu pădurile, cu băncile, cu fierul vechi al vechii industrii etc., etc.
Noua adunătură a fost la fel de mizerabilă, dacă nu cumva a şi depăşit-o pe cea care a ajuns la putere după 1947, anul abdicării regelui Mihai. Înlocuirea lui Traian Băsescu cu Klaus Iohannis, operă a aceloraşi „occidentali”, şi revenirea unui PSD înnoit cu Victor Ponta şi apoi cu Liviu Dragnea (plus premierii lui de paie) nu au schimbat mare lucru. Dezmăţul continuă. Dar avem în plus şi războiul româno-român pe justiţie şi pe economie, pe corupţie. Care sunt personajele care ne-au dus în şanţul în care ne găsim ? Sunt multe, mari, medii şi mărunte.
Unul dintre aceste personaje dubioase, vizibil şi audibil numai când şi când, este consilierul, expertul Iulian Fota. Care profeţeşte, în 29 decembrie 2017, pe site-ul cu cântec ziare.com : „În studiile internaţionale despre această zonă a Europei, România este definită ca „frontline state”. Ştiţi ce înseamnă asta? Dacă, Doamne fereşte, începe războiul cu Rusia, el, războiul, va începe pe teritoriul nostru. De ce credeţi că toată vara s-au făcut teste la sirenele de apărare civilă? Militarii au priceput mesajul, clasa politică ce mai aşteaptă?”
Cine e Iulian Fota? A fost consilier pe securitate naţională al „Împăratului cu şapcă”, Traian Băsescu (cartea lui Radu Călin Cristea merită din plin să fie citită şi comentată). Azi, Iulian Fota e directorul colegiului Academiei de Informaţii a SRI. Mai demult, prin 1996-1997, a fost un fel de băgător de seamă la PNŢ-CD. Cât de creştin-democrat, de „ţărănist” a fost atunci Iulian Fota nu a aflat încă nimeni. În nici un caz colegii lui ţărănişti, azi dispersaţi sau pripăşiţi pe la alţii.
Cum bine se ştie, „Împăratul cu şapcă”, Traian Băsescu, a fost consiliat de doi Iulieni, Iulian Fota şi Iulian Chifu, doi arivişti frenetici, ajunşi până la vârful statului român într-una din cele mai întunecate perioade din istoria sa. Prenumele le-a fost dat de părinţii lor probabil în amintirea împăratului romano-bizantin Iulian Apostatul (331-363, împărat între 361 şi 363), cel care a încercat să elimine creştinismul şi să reînvie cultele păgâne. Culmea, nu foarte diferit de Iulienii de azi şi mâine !
„Eu nu sunt dac. Mă cheamă Iulian şi sunt un urmaş al Romei, al lui Traian (Traian al Romei sau Traian cu şapcă ? – n.n.), în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Sunt daco-roman, deci latin.” „Fiind latin, sunt occidental, iar în NATO şi UE mă simt acasă, alături de restul „gintei latine”.”Sper că e clar pentru toată lumea, filosoful SRI nu umblă pe mai multe cărări, merge drept la ţintă. „Europa ştia cine fusese Traian (care Traian ? – n.n.). La Berlin, Paris, Londra nu ştia nimeni cine fusese Decebal.” Nu e tare filosoful ? Dar Berlin, Paris, Londra erau în NATO pe vremea lui Decebal ? Dar în UE ? Sau e vorba de Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, David Cameron, contemporanii lui Decebal ?
Ştiţi de ce l-au atacat la baionetă Andrei Pleşu şi mica lui lume de la Dilema veche pe Mihai Eminescu ? Ne-o explică profund consilierul Iulian Fota, colegul de la Cotroceni al Elenei Udrea, Renate Weber şi al aceluiaşi Andrei Pleşu, subalterni entuziaşti ai „Împăratului cu şapcă” : „Mihai Eminescu a fost un anti-paşoptist şi un anti-occidental (Iulian Fota dixit, tot în ziare.com, 18 februarie 2016, ora 10.23).” Desigur, Andrei Pleşu şi dilematicii îl atacaseră pe Eminescu cu ani buni înainte, într-un număr din 1998 – nişte precursori, cum ar veni (Cezar Paul Bădescu coordonator de număr, Alexandru Paleologu, Nicolae Manolescu, Radu Pavel Gheo, T.O. Bobe, Ion Bogdan Lefter, Răzvan Rădulescu, Cristian Preda – „Atâta vreme cât Eminescu va fi obiect de cult, sensibilitatea culturală românească va fi una provincială, plictisitoare şi vetustă”).
„Operele” lui Iulian Fota, promovate mai ales de ziare.com, merită citite integral şi cu mare atenţie. Aflăm astfel cam pe unde se afă cultura doctorilor şi diplomaţilor din SRI. S-ar putea totuşi ca „expertul” Fota să ştie unele lucruri despre care noi încă nu avem habar dar care sunt teribil de periculoase pentru ţara noastră. Anul petrecut de Donald Trump la Casa Albă, foarte agitat şi controversat, nu anunţă nimic bun pentru aliaţii Americii, nici pentru cei din Asia, Coreea de Sud şi Japonia, şi nici pentru cei din Europa de Est, ţările baltice, Polonia, România, Bulgaria, „the frontline states”. La fel cum a procedat în cazul recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului, Donald Trump poate începe un război sau chiar două la graniţele Chinei şi ale Rusiei pentru a-şi rezolva problemele interne. Nu va avea nici o reţinere să se folosească şi de îndepărtata Românie pentru a rămâne la Casa Albă. Reunificarea Basarabiei cu România este un străvechi şi inoxidabil ideal românesc. Ar putea fi idealul românesc utilizat în interese strategice mai largi, vizând Rusia, interese care nu sunt ale noastre, ci doar ale aliatului nostru strategic ? Oare despre asta vorbeşte în dodii Iulian Fota ? E un film pe care l-am mai văzut, cu Ion Antonescu în rolul principal atacând nejustificat Rusia.
Expertul „how to say”, vorbind în „englează”, profeţeşte teatral : „Tensiunile cu Rusia vor continua anul acesta.” „După Rusia şi Turcia, şi China începe să opereze cu conceptul de Eurasia. Ca un corolar al celor de mai sus, vor continua tensiunile între SUA şi Coreea de Nord, neîntrezărindu-se nicio cale de relaxare sau de ameliorare a situaţiei.”…