Turiştii care se îndreaptă spre staţiunile montane din judeţul Hunedoara trebuie să fie atenţi la traseele pe care le abordează întrucât în zonă riscul de avalanşă este major pe crestele montane.
Salvamontiştii din judeţul Hunedoara îi sfătuiesc pe turişti să evite drumeţiile pe trasee de creastă. Stratul de zăpadă are 50 de centimetri în Parâng şi în Retezat şi este acoperit de o pojghiţă subţire de gheaţă.
Şeful Salvamont Straja, George Resiga, spune că, în ultimele zile, din cauza schimbărilor termice, în zona înaltă la peste 1.400 de metri s-au semnalat ploi şi lapoviţe. Din acest motiv, zăpada este plină de apă şi nu este stabilă. În plus, în zonele de creastă unde s-au format cornişe, acestea sunt instabile şi în orice moment se pot declanşa avalanşe. Şeful Salvamont Straja îi sfătuieşte pe turişti să traverseze pantele pe orizontală.
“Foarte mare precauţie în traversarea zonelor cu înclinări de pantă de peste 45 de grade şi, mai ales, abordarea acestor cornişe mai mult decât instabile. Odată ce nu există coeziune în stratul de zăpadă, orice pantă care depăşeşte 35 de grade şi este abordată neprofesional se poate produce o alunecare. Asta nu înseamnă că în zonele subalpine, de până la 1.400 de metri altitudine, unde este zăpadă, nu ne putem plimba. Ne putem plimba fără nicio problemă dar este important să se evite traversarea orizontzală a unghiurilor de pantă la peste 34 – 30 de grade, unde, din cauza intervenţiei umane, se poate declanşa alunecarea”, a mai spus George Resiga, pentru radiotimisoara.ro.
În Făgăraş, la altitudini de peste 1.800 de metri, riscul de avalanşă este la nivelul 4, din maximum 5. Este vizată inclusiv zona turistică Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă are peste un 1 metru şi 20 de centimetri.
În ultimele 24 de ore la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 43 de apeluri de urgență, 6 dintre acestea în Lupeni şi 3 în Caraş-Severin, şi alte 43 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.