Comercianții de suveniruri care își desfășoară activitatea în târgul de lângă Mănăstirea Prislop au primit notificări de la o casă de avocatură, în numele unei firme din Marea Britanie, în care au fost anunțați că nu mai au dreptul să vândă produse imprimate cu numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca.
Andor Șandor, un cetățean maghiar, reprezentant al Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, susține că este deținătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) și le cere celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licențe din partea acestei societăți.
„Vă aducem la cunoștință că Beneficiarul amintit mai sus este deținătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcilor înregistrate la nivel european Boca Părintele și Arsenie și asupra imaginii industriale a părintelui Arsenie Boca. Motiv pentru care vă solicităm, cu respect, să sistați de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, având în vedere că aceste bunuri intră sub incidența și protecția oferită atât de legislația internă privind combaterea concurenței neloiale și a Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, cât și a Legislației europeană”, se arată în documentele primite de comercianți.
Acuzați că vând produse contrafăcute
Firma din Marea Britanie menționează că atât numele Boca Părintele și Arsenie, cât și imaginea acestuia sunt înregistrate la nivel european, iar toate produsele și bunurile ce poartă denumirea sau imaginea lui Arsenie Boca, care intră pe teritorul României sunt contrafăcute, neexistând vreo autorizare sau licențiere de către deținătorul de drept al mărcilor înregistrate. „Cu alte cuvinte dumneavoastră săvârșiți o infracțiune prin comercializarea unor mărfuri contrafăcute. Pentru a intra în legalitate, aveți posibilitatea să intrați în posesia unei licențe din partea deținătorului mărcii înregistrate, prin încheierea unui contract de licențiere și achiziția unor holograme care urmează să fie aplicate pe toate produsele ce poartă denumirea sau imaginea părintelui Arsenie Boca. În cazul în care nu doriți licențierea și nu sistați de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, vom sesiza autoritățile competente și vom formula în justiție atât acțiuni civile cât și penale pentru ocrotirea dreptului nostru legitim”, se arată în notificările trimise celor care comercializează sau importă suveniruri religioase.
Holograme pe iconițe
Alexandru Toma deține o firmă care se ocupă cu comercializarea unor astfel de obiecte. „Am primit o notificare de la o un domn avocat din Oradea, cum că o firmă din Anglia, reprezentată de un maghiar, Andor Șandor, a luat toate drepturile de proprietate intelectuală asupra imaginii și numelui părintelui Arsenie Boca. Sunt iconițe plasticate pe care le vindem cu 10 bani. Noi stăm să punem pe fiecare câte o holograme? Au mai primit și alți comercianți care vând suveniruri la Mănăstirea Prislop și, din câte am aflat, vor trimite astfel de notificări și la episcopii și la Patriarhie”, spune Alexandru Toma.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a precizat că Patriarhia Română nu a primit vreo astfel de notificare privind „brandul Arsenie Boca” și nu dorește să comenteze decizia celor care se folosesc astfel de imaginea duhovnicului, care nu este declarat sfânt.
Lucian Buzlea, avocatul care reprezintă firma maghiarului, susține că demersul societății care ar avea drepturile de proprietate asupra brandului este întemeiat, că majoritatea produselor cu Arsenie Boca provin din China și nu există niciun control asupra modului în care se face comerțul cu ele și a celor care se îmbogățesc de pe urma imaginii lui Arsenie Boca.
sursă: zhd.ro