1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Tehnologia de ultimă oră a ajuns și la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara

La începutul acestei săptămâni în cadrul compartimentului de neuro-radiologie intervențională din cadrul secției de Radiologie și Imagistică Medicală a spitalului județean, au fost efectuate cu succes trei intervenții minim invazive neuro-endovasculare unice, proceduri de embolizare cerebrală de o complexitate unică datorită tehnicilor folosite, prin complexitatea și raritatea patologiei.
Două paciente în varstă de 53 respectiv 60 de ani au beneficiat de tehnica embolizarii anevrismului cerebral prin plasare de stent în vasul pe care este localizat anevrismul și spire de embolizare în sacul anevrismal. Această tehnică are un grad de complexitate ridicat și este destinată pacienților cu anatomie dificilă a sacului anevrismal.
În cazul primei paciente particularitatea anatomică este aceea ca a unui anevrism gigant de 22 de mm cu colet larg, nerupt, ce provoacă alterarea câmpului vizual al ochiului drept prin mecanism de compresie la nivelul chiasmei optice, fenomen ce poate duce la orbirea completă în următorul interval de timp. O eventuală rupere a acestui anevrism ar fi fost fatal vieții pacientei. Post operator evoluția neurologiă a fost normală.
anevrism PAC 2Al doilea caz reprezentat de un anevrism de arteră bazilară, rupt în urma cu 30 de zile cu dimensiuni de 1,5 X 2,5 mm, a constituit o adevarată provocare pentru echipa noastră. S-a folosit aceeași tehnică operatorie descrisă mai sus iar excluderea angiografică a sacului anevrismal cît și tabloul neurologic normal post embolizare asigură externarea în 3-4 zile.
Al treilea caz a fost reprezentat de o a doua sesiune de embolizare a unei malformații arterio-venoase faciale la o pacienta de 11 ani. Aceasta a beneficiat de acest tratament în urmă cu o lună, atunci când această procedura s-a efectuat în regim de extremă urgență, datorită unei sângerări active la nivielul cavității orale ce ii punea viața în pericol. Datorită intervenției efectuate acum s-a reusit excluderea completă a malformației restante. Din echipa de intervenție a făcut parte medicul Eduard Paraschivescu, chirurgie maxilofacială, ceea ce a facilitat abordul pluridisciplinar al acestei paciente.
Toate cele trei interveții s-au desfasurat sub anestezie generalală sub îndrumarea dr. Carmen Galiciu, iar post operator sub îndrumarea echipei de terapie intensivă a dr. Dorel Sandesc.
anevrism PAC 1Managementul pre și post operator al celor trei pacienți a fost efectuat de colectivul clinicii de neurochirurgie dr. Horia Pleș. De asemenea, strategia de tratament a fost discutată în maniera pluridisciplinară pentru fiecare caz în parte.
Interventiile s-au efectuat pe angiograful Philips din cadrul secției de Radiologie si Imagistică Medicală dr. Florin Bârsășteanu, deoarece acest tip de proceduri necesită un grad înalt de precizie imagistică și totodată un training adecvat.
Echipa de embolizare a fost condusă de dr. Mihalea Cristian (CHU-Bicetre , Paris, Franța) și formată din medicii Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu, Laurențiu Păiușanu și Dana Crișenescu.
În cursul anului 2017 în cadrul spitalului alți 4 pacienți au beneficiat de tratamentul anevrismului cerebral prin tehnică de plasare de stent și excludere a sacului anevrismal cu spire de platină plasate în interiorul acestuia, toți fiind externați la 48-72 de ore, post operator.
O procedură de înaltă complexitate tehnică este în momentul de față accesibilă și pacienților din vestul țării. Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare anormală saculară la nivelul vaselor cerebrale iar ruptura sa poate fi fatală în proporție de 50-60%, iar tratamentul preventiv prin embolizare endovasculară sau clipare neurochirurgicală reprezintă în prezent atitudinea medicală preferată în toate țările UE.
Efectuarea de rutină a acestor proceduri este un deziderat al echipei manageriale al spitalului nostru iar cazurile efectuate cu succes în acest an demonstrează un progres important pe acest palier.Totodată abordul pluridisciplinar al acestor pacienți cu implicarea tuturor secțiilor enumerate mai sus reprezintă cheia succesului acestui tip de tratament minim invaziv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | În Timișoara urmează să fie construit un nou azil de bătrâni

Bătrânii din Timișoara vor avea curând parte de servicii speciale de îngrijire, atât într-un nou azil de bătrâni care urmează să fie construit de...

Târgul de Crăciun 2024

Ajuns la la cea de-a XVII-a ediție, Târgul de Crăciun din Timișoara se deschide sâmbătă, 30 noiembrie, la ora 18:00, când va avea loc...

Lucrări la rețelele Aquatim

Citește și :