Împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa a fost marcată astăzi la Novi Sad, în Serbia. Aici a avut loc o ședință festivă la care au luat parte reprezentanţii judeţelor Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş din România, Csongrad, Bekes, Bacs-Kiskun – Ungaria şi, nu în ultimul rând, ai Provinciei Autonome Voivodina, din Serbia.
Conform președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, obiectivul inițial al înființării Euroregiunii DKM a fost atins. Călin Dobra susține că, în continuare, cei implicați doresc derularea altor proiecte bilaterale și interregionale, care să vină în completarea celor existente. ”Am trecut la proiecte majore, de infrastructură, proiecte cu Voivodina de a comunica pe canalul navigabil Bega, proiect de a relua discuția privind realizarea autostrăzii Belgrad-Timișoara și un proiect foarte important pentru dezvoltarea județului Timiș și a Voivodinei este cel cultural, Timișoara-Novi Sad 2021. Legat de aceste proiecte de infrastructură discutăm și cu partea maghiară. Mai mult, putem spune cvă ne implicăm într-un proiect major în domeniul sănătății, pe care sperăm să-l ducem la sfârșit” a declarat Călin Dobra.
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, apreciază la rândul său rolul important al euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa. ”Sărbătorim 20 de ani de cooperare euroregională Dunăre-Criş-Mureş-Tisa. Pentru noi asta înseamnă 20 de ani de dezvoltare, de proiecte, de parteneriate. Euroregiunea DKMT a fost nu numai un mijloc de accesare a proiectelor europene ci și de cunoaștere și colaborare în plan personal. Am cunoscut colegi care astăzi îmi sunt prieteni. Ne ajutăm, găsim soluții la problemele pe care le avem. Am crescut împreună cu partenerii noștri din Serbia și din Ungaria. Am devenit un județ european în cea mai dezvoltată regiune din România” spune Iustin Cionca.
Șeful administrației județene din Arad apreciază că de la aderarea României la Uniunea Europeană, județul Arad a atras, prin autoritățile locale și agenții economici, fonduri europene în valoare de peste un miliard de euro.
Revenind la momentul festiv, România a fost reprezentată de Viorel Coifan, fost preşedinte al judeţului Timiş, Călin Dobra, actualul preşedinte CJT, Dan Ivan, fost preşedinte al CJ Arad, Iustin Cionca, actualul preşedinte CJ Arad şi Silviu Hurduzeu, preşedintele CJ Caraş Severin.
Deschiderea lucrărilor a fost făcută de către Igor Mirovic, preşedintele Guvernului Provincial şi preşedinte în exerciţiu al cooperării Regionale DKMT, precum şi Istvan Pasztor, preşedintele Adunării Provinciei Autonome Voivodina, în calitate de gazde, care au dat cuvântul pe rând celorlalţi preşedinţi invitaţi.
În cadrul alocuţiunilor s-a vorbit despre dezvoltarea economică în cei 20 ani, care a fost o bază forte pentru celelalte dezvoltări; despre legătura colaborărilor dintre companii şi despre succesul avut împreună şi gustat şi de cei 5,5 milioane de cetăţeni care aparţin acestei euroregiuni, pentru construirea unui viitor propice.
Actul de înfiinţare a fost semnat la Szeged în 21 noiembrie 1997, de către Viorel Coifan ca preşedinte al CJ Timiş, atunci făcând parte din Euroregiune şi judeţul Hunedoara, ca al patrulea judeţ (între timp s-a retras). La sfârşitul alocuţiunilor a avut loc proiecţia unui film, o retrospectivă a celor 20 ani de DKMT, apoi au fost înmânate plachete aniversare, atât foştilor cât şi actualilor preşedinţi. De asemenea, a existat şi un concurs de fotografie unde au participat 68 fotografi, din euroregiune, iar după jurizare 6 dintre aceştia au primit diplome.