Responsabilii al Asociației Timișoara 2021ce pregătesc orașul pentru a deveni Capitală Culturală a Europei au adus în fața publicului noatru un prim mare eveniment.
În oraș vine circul! Și nu este un circ oarecare, cum era pe timpuri, cu animale sălbatice, fortate să danseze cum le îmboldea un dresor cu biciul. Este un concept modern de circ contemporan. O îmbinare armnioasă de dans, echilibristică, îmbinat cu elemente și din alte arte ale spectacolului.
Va fi primului eveniment public de mare anvergură: Cirkus Cirkör, cel mai apreciat circ contemporan din Europa. După cum ne spune Simona Neumann, directorul executiv al asociației se încearcă aducerea de spectacole și de artiști de factură mai diferită decât veșnicele concerte și expoziții. La noi s-a cam pierdut gustul de a reacâționa la astfel de spectacole. Se dorește o posibilitate de a aduce oamenii de a particip\ direct la schimbare de mentalitate prin cultură.
Trupa Cirkus Cirkör a fost înființată în anii 70 în Suedia și destul de repede a devenit faimoasă prin ineditul spectacolelor deosebite. Ineditul consta în melanjul de artă stradală cu dans și teatru. Se adresează publicului ce simte nu doar vede. Chiar numele este compus din cuvintele circ și inimă. În Suedia, circul și artiștii săi este implicat în ample programe pedagogice. Practic cutreieră toată țara și au ore cu copii de orice vârstă pentru a le arăta că limitele umane se pot depăși. Artiștii sunt în egală masură și buni pedagogi.
În afara spectacolelor adresate publicului larg de la sala Olimpia, artiștii se vor ocupa și de a organiza câteva ateliere, adresate tuturor celor care vor să încerce acestă artă. Patru ateliere se vor organiza în liceele timișorene: două la liceul cu program sportiv, unul la Colegiul Carmen Sylva, liceul de arte cât și la școala de circ. Un atelier se va adresa adulților curajoși sau curioși iar un altul adresat actorilor care ar vrea să cunoască și elemente de circ.
În data de 22 noiembrie, de la ora 11 și de la ora 13,30 se vor ține spectacole gratuite pentru elevi. Peste 2.000 de tineri s-au înscris deja pentru a lua parte la cele două reprezentații.
În 23, 24 si 25 noiembrie, de la ora 20.00, Circus Cirkor va sustine spectacole pentru publicul larg. Biletele se pot găsi pe site-ul eventimentului sau direct la intrarea sălii Olipmpia , în limita locurilor disponibile, cu o ora înaintea spectacolului.
„Programul anului 2021 și ce vrem să lansăm până atunci, includ și pun în atenție oamenii. Este vorba de posibilitatea de a implica oamenii în schimbarea orașului prin cultura precum și pârghiile prin care aceștia se pot implica. În conturarea programului cultural 2021, încercam să aducem teme noi. Astăzi promovam primul eveniment: circul. Timișoara 2021 are o misiune foarte specifică, aceea de a nu repeta în mod necesar activității sau spectacole care au loc în mod obișnuit în oras care sunt binevenite și au loc și de acum încolo. Timișoara 2021, în schimb, trebuie să vină cu inițiative noi, chiar cu riscuri de a introduce genuri noi de manifestare artistică, să provoace publicul. Timișoara 2021 trebuie să spargă gheața. De acea am optat în deja primul an al implementării programului pentru o formă artistică mai puțin obișnuită, a circului contemporan. Nu e un circ cu animale, clovni sau acrobații în modul clasic. Circul contemporan exclude animalele”, a explicat directorul Simona Neumann.
Maria Wallin, coordonatorul departamentului de pedagogie al Cirkus Cirkor explică conceptul spectacolului cu nujmele „Limits”. Ideea a plecat de la un element de presiune a societății suedeze ( și europene) ce se lovește de fenomenul migranților și a refugiaților. Directoarea circului a fost impresionată de drama oamenilor ce își caută adapost pe alte meleaguri și a înfiintat un camin pentru refugiati. Si pentru ca locurile in camin s-au ocupat rapid, cea care a inființat un centru devenit repede neîncăpător. Și-a pus întrebarea când este plin ? Care este limita? De aici și titlul evenimentului care va avea loc la Timisoara.
Prețul biletelor de intrare la Cirkus Cirkor este între 40 de lei și 100 de lei, in funcție de locul în sală.