Din păcate, sunt tot mai dese cazurile de încălcarea legii ce au ca finalitate reţinerea sau/ şi încarcerarea condamnaţilor. Pentru că, după un timp mai lung sau mai scurt, toţi se reîntorc în lumea civilă ce i-a respins o perioadă de timp. Fiindcă penitenciarul nu este şi nu ar trebui să fie o linie ferată infundată. Abia atunci se vede dacă sistemul carceral şi-a făcut bine treaba. Pe lângă rolul punitiv, o altă faţă a locurilor de detenţie este să redea societăţii un om cu adevărat reeducat şi care se poate încadra în cel mai scurt timp în familie şi societate. Iar rata recidivelor ar trebui să fie cât mai redusă.Cine se ocupă de educaţia morală, dar şi profesională a celor ce au călcat strâmb?
În unele ţări europene există oameni specializaţi în această meserie. Uneori chiar cu studii superioare. Dar legislaţia este neuniformă şi inegal aplicată de-a lungul şi de-a latul continentului. Cine ajută condamnatul să nu se întoarcă?
Tocmai pentru armonizarea şi aplicarea unor standarde comune militează specialiştii adunaţi în aceste zile la Timişoara. Sunt de peste tot: din Malta, Slovenia, Portugalia, Marea Britanie, dar şi de la noi din ţară. Seminarul este supervizat de evaluatori din Finlanda. La seminar sunt aşteptaţi şi profesori de la facultăţile de profil şi de ce nu şi studenţi ce-şi pot găsi o viitoare profesie.