În galeria marilor interpreţi ai cântecului popular românesc strălucesc câteva nume, nu foarte multe, aşa cum am fi tentaţi să credem. Ne referim acum la acei interpreţi ale căror cântece sunt adevărate nestemate folclorice iar glasurile lor le recunoaştem oriunde şi oricând le ascultăm. Ana Pacatiuş este cu siguranţă unul dintre acei interpreţi, notează radiotimisoara.ro.
O pregătire muzicală aleasă, privilegiul de-a se forma, de a cânta pe scenă alături de Maria Tănase, Ioana Radu, Rodica Bujor, Mia Braia, Ion Luican, Aurelia Fătu Răduţu, Ion Cristoreanu, Lucreţia Ciobanu, sensibilitatea şi frumuseţea specifică româncelor i-au asigurat Anei Pacatiuş un loc aparte între slujitorii folclorului românesc.
Ana Pacatiuş s-a născut la Iablaniţa, în judeţul Caraş Severin (la 2 august 1939). A fost atrasă de cântec din fragedă copilărie, fapt ce i-a determinat pe părinţii şi dascălii ei din primii ani de şcoală să o îndrume spre o educaţie aleasă. Astfel, la Liceul de muzică din Timişoara a beneficiat de asistenţa pedagogică a unor profesori de excepţie precum Traian Nicolau, Adriana Ciuciu şi Marieta Grebenişan (canto clasic), Magdalena Ursu şi Vasile Ijac (la teoria muzicii şi armonie), Nicolae Ursu (la folclor). Oameni de valoare care i-au sesizat calităţile, tratând-o diferenţiat până la individualizare, ajutând-o să înflorească în spectrul tradiţiei bănăţene.
https://www.youtube.com/watch?v=ihJlBPwjmbs
După absolvirea liceului, Ana Pacatiuş s-a dedicat cântecului pe care l-a învăţat acasă, la Iablaniţa, l-a cules de la săteni şi de la sora ei, Lucia Popa, învăţătoare în sat care a rămas legată de glia strămoşească, i-a dat interpretarea proprie ce avea să-i aducă faima. Şi aceasta nu s-a lăsat prea mult aşteptată. La Orchestra profesionistă „Doina Banatului” din Caransebeş a avut prilejul să cânte sub îndrumarea dirijorului Nicolae Perescu, să colinde ţara în lung şi-n lat cu spectacole de înaltă ţinută artistică, să fie alături de cei mai de seamă artişti de la care a învăţat mereu nu numai arta cântecului dar şi comportamentul pe scenă şi în afara ei.
https://www.youtube.com/watch?v=IGy5nC0Jkng
După restructurarea ansamblurilor din anul 1970, Ana Pacatiuş a venit la Timişoara, la Ansamblul „Banatul” unde a rămas timp de 3 ani. Turneele din China, Mongolia, fosta Uniune Sovietică au rămas în memoria tuturor membrilor ansamblului, iar Ana Pacatiuş a fost singura solistă vocală. Drumul ei artistic a continuat, din 1973, prin Corul Operei de Stat din Timişoara, fără să renunţe însă la cântecul popular.
https://www.youtube.com/watch?v=ZNJ4UlvWPrI
În acelaşi an a preluat catedra de canto popular la Şcoala de Arte din Timişoara, unde o găsim şi acum dezvăluind multor generaţii de elevi tainele interpretării, frumuseţea neasemuită a folclorului autentic, alcătuirea repertoriului, ţinuta scenică şi multe altele. De roadele acestei munci este mândră atunci când elevii ei devin interpreţi cunoscuţi.
De-a lungul anilor, Ana Pacatiuş a însoţit diferite ansambluri în turnee în ţară şi peste hotare. Iată doar câteva exemple: cu ansamblul „Balada Cernei” din Băile Herculane a fost în Suedia şi Danemarca; cu ansamblul „Timişul” al Casei de Cultură din Timişoara – în Olanda, Anglia, Franţa, Statele Unite ale Americii, Canada şi multe altele.
https://www.youtube.com/watch?v=fAzdQYnVRKk
Doinele şi cântecele sale au fost imprimate la Radio Timişoara, Radio Bucureşti, pe discuri Electrecord, realizate în acompaniamentul unor orchestre de prestigiu dirijate de George Vancu, Victor Predescu, Ionel Budişteanu sau Paraschiv Oprea. Apariţiile pe posturile de televiziune naţionale şi locale, în spectacole de anvergură încântă publicul meloman de fiecare dată. Diploma de excelenţă pentru contribuţia de excepţie la promovarea şi punerea în valoare a folclorului românesc, Medalia Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, Premiul Ethnos, sunt doar câteva din distincţiile obţinute de-a lungul carierei sale. Puse alături de adulaţia publicului, de recunoştinţa elevilor, de împlinirea dăruită de fiul ei Călin şi nepotul Casian, alcătuiesc un portret al omului – artist şi pedagog Ana Pacatiuş, un model demn de urmat.