2.2 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Puteri sporite pentru polițiști prin noul statut, aflat în dezbatere publică! Ce schimbări apar…

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus, joi, în dezbatere publică, proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ, notează hotweek.ro.

“Suntem la finalul unui proces care a durat peste trei luni, timp în care am avut mai multe rânduri de consultări cu organizaţia profesională, cu organizaţiile sindicale şi în general cu poliţiştii care au dorit să contribuie la conturarea unui cadrul legislativ care să asigure protecţia, dar şi eficienţa acţiunilor poliţieneşti. Cele mai multe dintre propuneri vin din partea celor care lucrează în stradă şi sunt expuşi direct riscurilor. Am primit sute de propuneri de la poliţişti, care au fost completate cu altele care au apărut şi au rezultat din discuţiile cu sindicatele. (…) Nevoia acestor schimbări reprezintă răspunsul instituţional la o realitate socială, reflectată în creşterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului Ministerului Afacerilor Interne, fapte care din nefericire au avut ca rezultat şi moartea unor poliţişti”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, într-o conferinţă de presă.

Carmen Dan a precizat că în primele şase luni ale anului 2017 numărul faptelor de ultraj săvârşite asupra personalului ministerului a crescut cu aproape 22 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul de Interne consideră că se ajunge la un conflict între cetăţean şi poliţist din cauza necunoaşterii procedurilor legale.

“De aceea, principala noutate a acestui pachet legislativ o reprezintă transparentizarea principalelor proceduri de acţiune ale poliţiştilor. Ne asigurăm, astfel, că cetăţenii vor cunoaşte exact unde se termină aplicarea legii şi unde începe abuzul. Iar acest lucru va fi uşor delimitat, pentru că aceste proceduri poliţieneşti vor fi introduse în lege şi, deci, cunoscute şi opozabile tuturor cetăţenilor. Vom cunoaşte când un poliţist are dreptul de a legitima o persoană, când o poate încătuşa sau când o poate conduce la sediul poliţiei. Introducem în lege care sunt drepturile cetăţenilor în timpul acestor proceduri”, a spus Carmen Dan.

Ea a explicat că procedurile de legitimare, de încătuşare sau de conducere la secţie pe care le fac poliţiştii sunt norme interne în prezent, însă vor fi introduse în texte de lege.

“Ieri (miercuri, n.r.) am transmis proiectul de lege şi unor ONG-uri care au avut opinii şi solicitări de-a lungul timpului. Mă aştept ca în perioada următoare să existe propuneri şi observaţii pentru a duce în Parlament un proiect de lege care să reflecte garanţia respectării drepturilor comune”, a subliniat ministrul de Interne.

Potrivit proiectului de lege, limitele amenzii pentru refuzul persoanei de a se legitima vor creşte de la 100 – 500 de lei la 500 – 1.500 de lei. Secretarul de stat în MAI, Giani Nica, a explicat că acest refuz al cetăţenilor determină autorităţile statului la un consum de resurse suplimentare şi creează o problemă de eficienţă operaţională a activităţii poliţiei.

De asemenea, va fi incriminată încălcarea repetată a legii, prin ignorarea avertismentelor poliţiei, fiind vizate faptele antisociale, care creează dinsconfort social. Va fi considerată infracţiune şi folosirea cuvintelor sau expresiilor jignitoare sau obscene, în public, împotriva unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în timpul lucrului.

„Am propus incriminarea faptei persoanei care, fiind avertizată asupra consecinţelor legale la care se expune, împiedică prin orice mijloace organele de ordine publică de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu. Nu ne referim la toate obligaţiile, ci la o categorie foarte clar delimitată, şi anume constatarea săvărşirii flagrante a unor infracţiuni sau contravenţii, protejarea unor persoane aflate în dificultate sau la aplicarea măsurilor prevăzute de lege”, a mai spus Giani Nica.

O altă măsură propusă este ca persoana care este dusă la secţie la secţie pentru verificare să poată pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea.

“Textul în vigoare al Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române stabileşte faptul că măsura conducerii la sediul poliţiei pentru cel mult 24 de ore este o măsură cu caracter adminsitrativ. Noi nu am făcut decât să completăm acet text cu o serie de garanţii şi am precizat explicit faptul că poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească sediul poliţiei după ce s-a stabilit identitatea acesteia şi, dacă a fost cazul, au fost luate măsurile legale. De asemenea, chiar dacă expiră cele 24 de ore şi nu a putut fi stabilită identitatea, persoana va avea dreptul să părăsească sediul poliţiei”, a explicat secretarul de stat în MAI.

El a precizat că poliţistul va avea şi obligaţia de a întocmi un rapot scris care se înregistrează în evidenţele unităţii de poliţie. O copie a acestui raport va fi oferit persoanei în cauză sau reprezentantului legal. Raportul trebuie să conţină motivele conducerii persoanei la secţie, măsurile realizate cu această ocazie, modalitatea de exercitare a drepturilor ca urmare a aducerii la cunoştinţă, rezultatul controlului corporal, al bagajelor şi al vehiculelor, dacă au fost utilizate mijloace de constrângere, prezenţa unor urme vizibile de violenţă la momentul legitimării şi al finalizării verificărilor, ora începerii şi finalizării verificării situaţiei persoanei şi luării măsurilor legale.

În ceea ce priveşte exercitarea obligaţiei de a înlătura pericolele, poliţistul va avea dreptul de a pătrunde într-o locuinţă sau în orice alt spaţiu delimitat fără mandat, dacă sunt indicii că în locuinţă există o persoană în pericol, autorul unei infracţiuni flagrante comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată sau deghizată sau se află autorul unui act terorist.

Cu toate acestea, înainte de a pătrunde, poliţistul are obligaţia de a raporta despre aceasta, iar după înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracţiunii, trebuie să iasă din spaţiul respectiv fără a face percheziţii. De asemenea, poliţistul va realiza, la final, un raport scris, pecare, la cere, îl oferă în copie persoanelor cărora le aparţine sau care folosesc spaţiul.

Proiectul de lege mai prevede că poliţistul are dreptul să folosească forţa fizică, procedee de autoapărare sau lovituri, cătuşe sau alte mijloace adecvate de imobilizare, mijloace neletale, precum arme cu bile de cauciuc sau dispozitive cu electroşocuri, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole, însă toate acestea se fac după avertizarea prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor.

“Va fi principiul acţiunii şi reacţiunii direct proporţională. Întotdeauna atitudinea cetăţeanului va determina atitudinea poliţistului”, a explicat subsecretarul de stat Mihai Valeriu. Astfel, potrivit acestuia, o rezistenţă pasivă a cetăţeanului va determina utilizarea forţei fizice a poliţistului, iar un comportament agresiv extrem va necesita implicit utilizarea armelor de foc.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne începând de joi. Cei interesaţi pot transmite propuneri şi idei în termen de 20 de zile, pe adresa de mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a pus, joi, în dezbatere publică, un proiect de ordin al ministrului care prevede atât asigurarea protecţiei personalului din minister, poliţişti, jandarmi, cadre militare ale Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), funcţionari publici din instituţiile subordonate ministerului, cât şi a familiilor acestora, soţul sau soţia, copiii şi părinţii aflaţi întreţinerea lor legală.

”Începând de astăzi (joi, n.r.) punem în transparenţă decizională şi un proiect de Ordin al Ministrului, prin care asigurăm cadrul funcţional al asigurării unor măsuri de protecţie pentru poliţişti şi membrii familiilor acestora, soţul, soţia, copiii şi părinţii aflaţi în întreţinere legală, în situaţiile în care sunt supuşi unor ameninţări sau violenţe ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. Ideea centrală este că atunci când apar ameninţări asupra unor angajaţi ai ministerului în legătură cu activitatea profesională desfăşurată, trebuie să existe posibiltatea ca instituţia să ia măsuri de protecţie pentru aceşti angajaţi, inclusiv acasă, inclusiv în raport cu familia acestuia”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, într-o conferinţă de presă.

Prin proiectul de ordin beneficiază de protecţie atât persoanalul ministerului, respectiv poliţiştii, personalul militar al Jandarmeriei Române, cadrele militare ale Direcţiei Generale de Protecţie Internă şi funcţionarii publici din unităţile, instituţiile sau structurile din subordinea ministerului, cât şi familiile acestora, respectiv soţul sau soţia, copiii şi părinţii aflaţi în întreţinerea lor legală.

Protecţia se va impune la solicitare sau din oficiu, atunci când există cazul unor ameninţări sau violenţe manifestate împotriva personalului MAI în urma exercitării atribuţiilor de serviciu, care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea acestuia şi a familiilor.

Solicitarea trebuie să indice persoana sau persoanele pentru care se cere protecţie, motivul pentru care este necesară protecţia, dar şi alte date de interes operativ pentru asigurarea unei protecţii eficiente. De asemenea, atunci când se solicită instituirea protecţiei pentru membri de familie, la solicitare se ataşează şi acordul lor scris.

Protecţia din oficiu se va realiza la propunerea DGPI, cu acordul persoanelor vizate.

Sursa: hotweek.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :