Cum poate deveni prosperă România. Experți celebri caută soluții la Timișoara. Foto-Video

180

Specialiștii Băncii Mondiale ce își desfășoară activitatea în țara noastră sunt extrem de interesați de părerea societății civile din diverse orașe din cuprinsul României. Dacă s-ar cantona doar în capitală ar fi pericolul de a avea o opinie mult deformată a realităților sociale și economice de la noi. Deoarece nu toate regiunile sunt în egală măsura dezvoltate, dar și mentalitățile sunt diverse.

În periplul prin diverse zone și medii diverse, specialiștii Băncii Mondiale au ajuns și în Timișoara. Aici a avut loc o întâlnire-dezbatere cu oameni din divese organizații, asociații sau mediul de afaceri. Toate opiniile vor fi adunate în datele analizate și vor avea un loc în viitorul DST (Diagnostic Sistemic de Țară) ce se înaintează în mod regulat către Banca Mondială.

Sub semnul temei principale „România pe drumul spre prosperitate” au avut loc discuții informale despre starea lucrurilor de la noi. Scopul și procesul de realizare al unui diagnostic sistematic de țară este de a identifica prioritățile-cheie în eforturile de reducere a sărăciei și de promovare a prosperității comune. DST stă la baza elaborării noului Cadru de Parteneriat cu Țara (CPT) al Băncii Mondiale. Totodată, cu acest prilej se identifică și acoperă deficiențele existente în materie de informare.

„Este un raport care informează următoarea strategie a grupului Băncii Mondiale pentru România. După cum deja se știe Banca Mondială operează într-o țară în contextul unei strategii care este agreată cu autoritățile țării respective. Strategia pe care o aveam până în prezent tocmai a expirat. Și acum este momentul în care pregătim o nouă strategie pentru următorii cinci ani.Acestă strategie trebuie să fie formată din niște analize sistematice. Și exact ăsta este rolul consultăriilor pe care le avem astăzi în Timișoara, dar și în alte orașe ale țării, să discutăm cu autoritățile locale, cu societatea civilă, cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a înțelege într-o manieră sistematică care sunt provocările pe care aceștia le au. Aceste provocări vor fi însumate într-un raport diagnostic de țară. Aceste analize se fac de fiecare dată când începe o strategie nouă odată cam la patru-cinci ani. Însă pe lângă aceste consultări avem și unele specifice pe diferite teme care sunt destul de frecvente, cam în fiecare an”, a declarat Cătălin Păuna, economist al Băncii Mondiale la București.

„Suntem aici pentru a ne consulta cu societatea civilă din Timișoara despre diagnosticul sistematic de țară. Suntem aici pentru a elabora strategia privind parteneriatul de țară care va acoperi următorii cinci ani ai Băncii în România. Este foarte important să definim o strategie care este valabilă pentru toată țara inclusiv pentru Timișoara. Acest DST își propune să identifice care sunt principalele provocări și principlele oportunități pe care le are România ca țară, dar și fiecare regiune în parte. Și în același timp ne interesează să vedem, prin consultări, dacă diagnosticul pe care l-am realizat până acum este real și în același timp să vedem care sunt cele mai importante aspecte pentru oameni. Ce este, ce iese cel mai mult la suprafață pentru public. Cel mai important nu este doar de a realiza un diagnostic, ci de a realiza o strategie ce ajută cu adevărat țara. Să depășească provocările pe care le are în dezvoltare și, în același timp, să profite de toate oportunitățile ce le vedem noi pentru România”, a spus managerul de țară al grupului băncii, Tatiana Proskuryakova.

Întrebată despre cum ar putea fi redusă sărăcia, la noi în țară, Tatiana a răspuns:

,,Creșterea economică incluzivă este importantă pentru toate țările. Dar trebuie să vedem care sunt acele politici care vor funcționa cel mai bine. Asta încercăm să stabilim prin procesul de consultare. În același timp, România este o țară mare și poate întâmpina provocări diferite pe întregul teritoriu. Tocmai de aceea am ieșit în afara Bucureștiului pentru a vorbi cu comunitățile locale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.