Bănățenii vor trece granița cu BAC-ul. Ultimele vești despre realizarea frontierei pe Dunăre

577

Controversatul proiect de trecerea frontierei pe Dunăre cu bacul, la Moldova Nouă, în Republica Serbia,  pare a fi tot mai aproape de finalizare și, implicit, de punerea în practică după mai multe tergiversări și acuze aduse fostei administrații a orașului de la malul Dunării.

Actualul primar al orașului din Clisura Dunării, Adrian Torma, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, pe pagina sa de socializare, faptul că proiectul ce vizează deschiderea unui punct de frontieră cu  Serbia se apropie de final, cel puțin, în materie de amenajare a locației unde urmează să acosteze bacul ce-i va duce pe localnici în țara vecină. Pentru că, legat de demersurile ce urmează a fi făcute în materie  de procedurile legale de deschiderea punctului de trecere a frontierei, responsabilitatea revine Consiliului Județean. Edilul-șef a făcut din nou un istoric al modului în care au decurs procedurile de la inițierea proiectului și până în prezent și nu a ratat ocazia să arate cu degetul către fosta administrație.

În urmă cu un an, imediat după preluarea mandatului, am constatat că, datorită proastei gestionari de către fosta administrație publică din Moldova Nouă cu privire la proiectul transfrontalier de trecere a frontierei cu BAC-ul între România și Serbia, suntem în situația dramatică de a pierde finanțarea noastră, dar și mai grav, că putem fi acționați în instanță și să plătim, către partenerii din România și Serbia, în jur de 2 milioane euro, drept despăgubiri. Să nu uităm că au fost organizate 6 runde de licitație și pentru că fostul primar a refuzat să contribuim din bugetul local cu o sumă suplimentară  de doar 150.000 euro, am ajuns în situația neplăcută de a putea pierde atât finanțarea, dar cel mai grav, am fi fost printre puținele proiecte nefinalizate din programul IPA. Cu aceeași echipă și cu multă muncă și implicare reușim să salvăm atât acest proiect istoric pentru Moldova Nouă, dar și pentru granița România – Serbia și să finalizăm lucrările în timp record de doar 10 luni, perioadă care include accesarea creditului, organizarea licitației și finalizarea obiectivului.”, spune Torma pe pagina sa de facebook.

Șeful administrației de la malul Dunării crede că, o dată deschis punctul de frontieră, șansa de dezvoltare a Clisurii Dunării va fi una consistentă, reluându-se astfel schimburile comerciale tradiționale dintre cele două comunități.

Acest proiect aduce o nouă perspectivă relației dintre cele două țări, aduce posibilitatea dezvoltării turismului în întreaga Clisură, aduce posibilitatea de a reîncepe schimburi comerciale între comunitățile din zona noastră și arată că, dacă există voință și viziune, Moldova Nouă poate să renască și încet să își câștige o poziție fruntașă printre orașele riverane Dunării. Acest proiect este doar începutul unei noi abordări, este dovada că proiectele trebuie finalizate și doar după făcute publice.”, este concluzia edilului-șef, Adrian Torma.

sursă: reper24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.