67 de școlari nu pot pleca acasă după ore. Și asta pentru că învață dincolo de gratii FOTO-VIDEO

234

În toate școlile din județ, de câteva săptămâni, cei mai mici învățăcei buchisesc literele sau legile socotelilor. Au primit caiete, manuale, creioane colorate sau pixuri și se străduiesc să ia note cât mai bune. După ore zbughesc către casă. În cazul desprew care vorbim acum treaba stă cam la fel doar că după ore nu zbughesc nici unde. Nu îi lasă gardienii!

Este vorba de școala de la Penitenciarul Timișoara. Au trei săli de clasă și o bibliotecă bine dotată. Administrația acestei instituții devenită ad hoc și școală se aliniază politicii de a oferi o a doua șansă celor ce nu au deloc cunoștiințe școlare. 67 de persoane private de libertate sunt cuprinse în programul „A doua șansă”. conform acestuia sunt două niveluri distincte: învăţământ primar și învăţământ secundar inferior. La „clasele mici” merg 26 de „boboci”. Iar la clasele mari frecventează 41 de deținuți.

Este important de știut că cei din a doua categorie au și ore de pregătire profesională ce le permite să stăpânească o meserie la ieșirea din penitenciar. Pentru aceasta vor primi și o diplomă binevenită ce le va certifica nivelul de pregătire. În acest an școlar dascălii provin de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă „Constantin Pufan”, Timișoara pentru clasele de începători. Iar pentru cei ce studiază la clasele mai avansate vin dascăli de la Recaș de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă „Constantin Păunescu”.

Astfel nu doar că se înceracă stergerea unui stigmat al neștiutorilor de carte dar conform legilor de acum mai beneficiază și de o reducere de 30 de zile pentru fiecare an școlar absolvit. Ieșirea din categoria de analfabeți este și o condiție de a reuși o mai bună inserție socială după eliberare. Iar în procesul de căutare a unui loc de muncă au mai mare succes cei cu o diplomă de calificare.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.