8.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

5 plante care alungă depresia

Lipsa poftei de viaţă, tristeţea, anxietatea, oboseala fac parte din viaţa de zi cu zi a celor care suferă de depresie. Simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul leacurilor naturale.

Sunătoarea

Renumită pentru proprietăţile antidepresive este sunătoarea. Mai multe studii au demonstrat eficienţa tratamentului în cazul depresiei uşoare şi moderate.Planta este bogată în hipericină și hiperforină, care favorizează eliberarea de dopamină și serotonină (așa numiții hormoni ai fericirii).

Se beau câte trei căni de ceai de sunătoare, zilnic, în cură de 2 luni, după care se face pauză. Se poate lua şi sub formă de tinctură, o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă de de 3 ori pe zi, înainte de masă. Remediile cu sunătoare nu sunt indicate gravidelor, copiilor şi femeilor care alăptează.

Şofranul

Condiment preţios care provine din Orientul Mijlociu, şofranul este unul dintre cele mai eficiente remedii contra stărilor depresive. În medicina tradiţională orientală chiar este considerat condimentul care aduce fericirea. Se administrează sub formă de tinctură sau decoct, dar nu mai mult de 1,6 gr pe zi, pentru că poate fi toxic. Cel mai indicat este ca leacurile pe bază de şofran să fie luate numai la recomandarea unui medic fitoterapeut

Ginsengul

Lipsa de energie şi oboseala cronică, stări des întâlnite în caz de depresie, pot fi ameliorate cu ajutorul ginsengului. Este util şi în caz de anxietate. Se iau câte 2 capsule pe zi, timp de 21 de zile, după care se face o pauză. Remediul nu e recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, de diabet, femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Roinița

Insomniile care apar la persoanele depresive pot fi tratate cu roiniţă, plantă cu efecte sedative.  Este şi un tonic excelent.  Bei 2 căni cu ceai, dimineața și seara. Ceaiul îl obții dintr-o lingură de plantă mărunțită la 200 ml de apă. Poţi lua, de asemenea, şi tinctură, câte o linguriţă dizolvată în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

Valeriana

Una dintre cele mai utilizate plante medicinal din lume, valeriana şi-a dovedit eficienţa şi în ameliorarea simptomelor depresiei. Conţine ulei volatil, acid valerianic și izovalerianic, alcaloizii care au un efect calmant – de aceea e indicată în cazul stărilor de anxietate şi a insomniilor.

Se administrează sub formă de infuzie, de două ori pe zi. O obții dintr-o linguriță de rădăcină de valeriană uscată, peste care torni o cană cu apă fierbinte. Lași la infuzat 10-15 minute. Poți lua și capsule cu extract de valeriană, de 3 ori pe zi, timp de 1 lună.

SFAT

Este important ca persoanele care suferă de depresie să mănânce alimente bogate în zinc, magneziu şi acizi graşi Omega 3.

Sursa: clicksanatate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :